Sök resa
Elounda Reseguide

Elounda Reseguide

Elounda var ursprungligen en fiskeby men har under senare år blivit ett semestermål av hög klass. Staden ligger i en skyddad och vacker vik bara en mil norr om Agios Nikolaos vid kusten i Mirampelou Bay.

Elounda består av fyra små byar som är utspridda på sluttningen som vetter ner mot havet i Mirampelou Bay. Flera författare har använt måleriska skildringar och beskriver havet som en “safir under azurblå himmel”, “rosafärgad sommareftermiddag” eller “i silverskimrande månsken.” Här ger landskapet dig intrycket att du drömmer vaken.

 

Res till Elounda från Stockholm

Elounda     nätter     Se mer
Elounda     nätter     Se mer

Res till Elounda från Göteborg

Elounda     nätter     Se mer
Elounda     nätter     Se mer

Res till Elounda från Malmö

Elounda     nätter     Se mer
Elounda     nätter     Se mer

Res till Elounda från Köpenhamn

Elounda     nätter     Se mer
Elounda     nätter     Se mer

Mer om Elounda

Bara en km öster om centrum ligger det historiska området, Olus, av vilket staden fått sitt namn. Området har från minoisk tid varit en favoritplats för många legendariska personer. Efter ett massivt jordskred eller jordbävning i 780 e.Kr. sjönk hela landområdet. De stora arkeologiska utgrävningarna i modern tid har gjort upptäckter som du kan se på bland annat Louvren och på museet i Agios Nikolaos

I området runt Elounda finns anlagda vandringsleder i bergen och en hike ger dig en fantastisk möjlighet att studera landskapet närmare. Bara fem kilometer längre norrut från centrum ligger byn Plaka. Victoria Hislop beskriver denna by väl i boken “The Island”. Från Plaka är det bara en 10 minuters båttur ut till ön Spinalonga. Ön som under perioden 1903-1957 var spetälskekoloni och människor från hela Grekland deporterades hit. Ön har en rik historia med sin fästning och sitt försvarsverk som tjänat både venetianare och turkar under perioden mellan det 12:e och 18:e århundradet. Hela ön är idag renoverad och omgjort till ett stor museum. Du kan åka med på organiserade båtturer hit från både Elounda och Agios Nikolaos.

I det lilla centrum av Elounda ligger ett typiskt litet kretensiskt torg. Här kan du ta en god kopp grekiskt kaffe eller njuta av varma sommarkvällar med traditionell grekisk mat efter en aktiv dag på stranden med olika vattenaktiviteter. Det finns ett bra urval stränder i och runt staden. “Hektiskt” kvälls- och nattliv behöver du åka lite söderut till Agios Nikolaos för att hitta.