Sök resa
Eastbourne Reseguide

Eastbourne Reseguide

Det är konservativt. Det är tyst. Men samtidigt är Eastbourne en underbar stad att utforska. För med sina fyra miljoner besökare varje år kan staden omöjligen vara så tråkig som många engelsmän påstår.

Eastbourne är en relativt liten stad vid havet som ligger i East Sussex, på Englands mäktiga sydkust. Staden är ganska lätt att nå med både buss och tåg från London och Brighton och från många fler mindre städer utspridda i södra delen av landet. Går man från geografi till demografi lär man sig snabbt att hela 97% av de 100.000 invånarna som bor i Eastbourne är vita i hyn och det är lätt att se att konservatismen är ett framträdande i den lokala politiken. Under hela sin historia har nämligen Eastbourne bestämt sig för att hålla sig till de mer befintliga sociala strukturerna.

Res till Eastbourne från Stockholm

Eastbourne     nätter     Se mer
Eastbourne     nätter     Se mer

Res till Eastbourne från Göteborg

Eastbourne     nätter     Se mer
Eastbourne     nätter     Se mer

Res till Eastbourne från Malmö

Eastbourne     nätter     Se mer
Eastbourne     nätter     Se mer

Res till Eastbourne från Köpenhamn

Eastbourne     nätter     Se mer
Eastbourne     nätter     Se mer

Mer om Eastbourne

Lite historia
Historien om staden sträcker sig 2500 år tillbaka när kelterna bosatte sig i området omkring 500 år före Kristus. Från den tiden utvecklades staden sakta men säkert för både befolkning och bearbetning av handelsförbindelser med andra länder. De som bodde i området utnyttjade kustens möjligheter väl och under medeltiden var Eastbourne populerat av bönder och fiskare. Men senare, in på 1800-talet, sattes scenen för grundläggande och fundamentala förändringar i kultur och samhälle. Staden blev av nyrika förvandlad till en “gentlemansstad” och nya attraktioner växte fram. Både den berömda Eastbourne Pier och strandpromenaden byggdes omkring 1870. Senare drabbades Eastbourne hårt av världskrigen men fortsatte att växa i storlek och omfattning. Under mellankrigstiden byggdes attraktioner som Towner Art Gallery och Bandstand, och efter kriget, 1963, byggdes Congress Theatre.
Livet i Eastbourne

Staden påstås ligga på “The sunshine coast” och har tydligen fler timmar solsken per år än någon annan stad i hela England. Men det bör också nämnas att dessa påståenden har underblåst en rivalitet med Bournemouth, som hävdar detsamma. Oavsett har staden ett underbart klimat, som för övrigt kännetecknas av en uppfriskande havsbris.

Det trevliga klimatet har också påverkat många att bosätta sig i området. För även om staden under de senaste decennierna har präglats av en något äldre befolkning bestående av pensionärer, har de senaste åren sett en enorm tillväxt av familjer och nya ungdomskulturer. Några av anledningarna till detta är att nyproduktion av familjeboenden och att bättre skolor för ungdomar har dominerat den lokala politiska dagordningen. Delar av universitetet i Brighton ligger också i Eastbourne, vilket har tagit en liten del av studentlivet i Brighton till Eastbourne.
SHOPPING
Även om Eastbourne kanske inte är mest känt som en shoppingstad finns det fortfarande mycket att spendera pengar på här. Arndale Centre och Terminus Road erbjuder de flesta konventionella och etablerade detaljhandelskedjorna. Är man sugen på alternativa och unika shoppingupplevelser bör man ta en tur till Seaside Road, med oberoende och mindre butiker av aldrig tidigare skådad slag. Enterprise Centre är ett annat köpcentrum väl värt ett besök. Det är faktiskt en gammal viktoriansk järnvägsstation som har restaurerats och byggts om till ett köpcentrum. Letar man efter kläder kan man vandra runt på Sovereign Harbour eller åka till Langney Shopping Centre, som har marknad varje lördag.
TURISM

Som sagt, det är lätt att ta sig från större städer som London och Brighton direkt till Eastbourne. Även om tågtrafiken mellan Eastbourne och London fått kritik på grund av förseningar, har vi personligen aldrig haft några problem med att resa ner till kusten. Just eftersom det är lätt att ta sig dit och eftersom staden har ett underbart klimat och erbjuder en lugn och avslappnad atmosfär, har Eastbourne blivit en alltmer populär semesterort för britter som bor i inlandet. Festivaler och evenemang drar också en del människor, särskilt tennisturneringar har visat sig vara populära. Även om staden inte drar den stora internationella publiken vill vi säga att Eastbourne är en brittisk pärla som väntar på att upptäckas