Sök resa
Dubrovnik Reseguide

Dubrovnik Reseguide

Dubrovnik är bland de snabbast växande destinationerna just nu i Europa. Lord Byron kallade denna stad Adriatiska havets pärla. Från kust till inland upplever du Kroatiens rika kulturarv. Vintern är mild och somrarna är torra och varma. Med ett bra urval av mysiga matställen, shopping, vita sandstränder och kristallklart vatten, kombinerat med bra priser, är det mesta på plats för en lyckad semester.

Stadens centrum Stari Grad, inramas av stabila murar. Den kalkstenspräglade arkitekturen, de terrakottafärgade taken och de bilfria gränderna gör detta till ett perfekt ställe att ta en kall öl på en av de små barerna och njuta av denna medeltida stad. Efter krigsslutet, restaurerades staden. Idag är gamla Dubrovnik i mycket gott skick och tronar på UNESCO:s världsarvslista.

Det är ingen stor stad, här bor bara 50.000 invånare. Men på sommaren mångdubblas befolkningen. Från mitten av juli är det alltid en massiv turisttillströmning hit.

Res till Dubrovnik från Stockholm

Dubrovnik     nätter     Se mer
Dubrovnik     nätter     Se mer

Res till Dubrovnik från Göteborg

Dubrovnik     nätter     Se mer
Dubrovnik     nätter     Se mer

Res till Dubrovnik från Malmö

Dubrovnik     nätter     Se mer
Dubrovnik     nätter     Se mer

Res till Dubrovnik från Köpenhamn

Dubrovnik     nätter     Se mer
Dubrovnik     nätter     Se mer

Mer om Dubrovnik

Dubrovnik består av två delar, en nyare och en äldre. Den gamla delen och den absolut vackraste kallas Stari Grad. Den nyare stadsdelen har en mycket mer praktisk funktion och det syns. Här hittar du hotell, busstation, hamnen där färjorna till de olika öarna utanför staden anlöper. Även om du bor i den nya delen, så går ofta bussar fram och tillbaka mellan distrikten. Men det tar ändå inte mer än 20 minuter att gå så det är också ett bra alternativ.

Turistbyrån ligger mitt på huvudgatan Placa i gamla stan.

Matställen

Dubrovnik och hela regionen är oerhört stolta över sin mat och sina lokala rätter. Många restauranger erbjuder traditionell mat.

Dundo Maroje, Kovacka. Dundo ligger på en tvärgata till den stora gågatan Placa och har god risotto och skaldjur med pasta på menyn.
Konoba Posat Posat 1, precis ovanför den stora stadsporten Pile i gamla stan. Stor terrass. Satsar på grillat.
Nautika Brsalje 3, är elegant och dyr, men har utsökt mat. Fin havsutsikt från restaurangen, vilket gör att priserna är höga.
Proto Siroka 1, ligger i hjärtat av Gamla Stan. En av de bästa restaurangerna i Dubrovnik, vare sig du letar efter fisk- eller kötträtter.
NATTLIV
Rätt i gamla stan, Stari Grad, ligger en öppen plats. Det är en perfekt plats för att ta sig något att dricka och äta. Bilfria gågatan i gamla stan som heter Placa, det är i tvärgatorna till denna du finner de små mysiga barerna. Om du vill ha ett häftigare nattliv ta dig strax utanför murarna i den nya stadsdelen. Här ligger ett litet antal diskotek.

Ett av de mest populära ställena utanför murarna till den gamla staden kallas Latino Club / Fuego Club. Här finns uteservering, flera barer och dansgolv.

Den som letar efter något mysigt bör prova Boheme Bar. Här är det lugnt och mysigt och inte minst romantiskt. Det ligger i ett renässanshus och spelar kubansk musik, klubben ligger fem minuters promenad från porten.
SEVÄRDHETER

Stari Grad, den gamla staden, är inte på UNESCO:s världsarvslista utan anledning. Den välbevarade renässansstaden utgör en höjdpunkt i venetiansk och bysantinsk arkitektur, och är kraftfull, vacker och imponerande. Sevärdheterna står i kö.

Pile, stadsporten, från 1537. Ursprungligen drogs vindbryggan upp varje kväll som skydd mot eventuella invaderande styrkor.

Onofrio-fontänen. I början av marmorgågatan Placa i Gamla stan ligger ett av de mest kända landmärkena i Dubrovnik, Onofrios fontän. Den uppfördes 1428 och var då en del av ett större vattenledningssystem.

Franciscanerklostret och Museum. Bredvid fontänen ligger ett Franciscanskt kloster, som också inrymmer ett museum.

Klocktornet. Fortsätt du rakt fram ned gågatan kommer du fram till den gamla stadens klocktorn, byggt 1444.
SHOPPING
Det finns många små butiker i gamla stan som säljer allt från billiga souvenirer till designerkläder och smycken. De flesta butikerna ligger nära den bilfria Placa.
SÄKERHET

Det mycket kriminalitet i Kroatien, men som överallt annars sker fickstölder och inbrott. Håll värdesaker inlåsta eller under övervakning. Det ligger fortfarande kvar minor från kriget på 1990-talet på vissa ställen i Kroatien, men detta gäller inte turistattraktioner och områden i närheten.