Sök resa
Dublin Reseguide

Dublin Reseguide

Även om Dublin är en liten huvudstad i EU-länderna betyder det inte brist på upplevelser. Dublin är på alla sätt staden för den festglade, litteraturintresserade och den som vill uppleva allt staden har att erbjuda.

Det första många tänker på när man hör Dublin är naturligtvis den populära Guinness ölen. Tycker du inte om den innan du kommmer till Irland kommer du garanterat att göra det när du åker. Det är ett måste att besöka både en och flera pubar (det finns 850) och ta en Guinness. På puben möter man alla slags människor, unga och gamla. Här hittar man mormor också och det är inget mer naturligt att hon också skall få sin dagliga Guinness, bara i ett mindre glas.

Faktum är att det produceras fyra miljoner liter Guinness varje dag i Dublin och bara 2 miljoner liter exporteras. Med en befolkning på 4 miljoner innebär det en pint per invånare varje dag. Hustrun till Guinness fick 25 barn och hon drack Guinness varje dag. Inte dåligt.

Res till Dublin från Stockholm

Dublin     nätter     Se mer
Dublin     nätter     Se mer

Res till Dublin från Göteborg

Dublin     nätter     Se mer
Dublin     nätter     Se mer

Res till Dublin från Malmö

Dublin     nätter     Se mer
Dublin     nätter     Se mer

Res till Dublin från Köpenhamn

Dublin     nätter     Se mer
Dublin     nätter     Se mer

Mer om Dublin

MATUPPLEVELSER
En sak du snabbt att märker i Dublin är hur mycket bilar det är i staden. Staden är inte på något sätt anpassad till fotgängare och man kan bli lite nervös. Då är det klokt att följa kartan mot distriktet Temple Bar. Där är det nästan bilfri och du kan välja och vraka mellan pubar och restauranger med mat från alla världens hörn.

Men vill du ha traditionell irländsk mat så har många pubar egen kock som oftast har 4-5 rätter som du kan välja mellan. Maten ligger i en värmedisk och du kan bara peka på vad du vill ha, så lägger de upp maten till dig. Den smakar utmärkt men är inte direkt hälsosam.

Förutom att släcka törsten och aptiten så är Dublin definitivt ett Mecka för shopping. Det som är bra med Dublin är att det ofta är mycket bra erbjudanden på kläder, så du behöver inte känna dig helt flådd efter några timmar i butikerna. Det finns också många juvelerare som lockar med bra erbjudanden.

Dublin är också en plats för de som letar efter en romantisk kväll, men på ett något annorlunda sätt än i Paris. Allt är mycket mer informellt och avslappnat.Irländarna är härliga människor som är mycket öppna, ärliga och inte minst roliga. De har alltid några historier på lur och underhåller gärna en hel pub.
TA SIG RUNT
Ett utmärkt sätt att uppleva Dublin på är faktiskt i öppen buss. Den är prisvärd och det är en välutbildad guide som berättar roliga historier på vägen och kommer med användbar information. Bussar går var 15 minut och de är hop on hop off. En sevärdhet som är mycket populär är Guinness bryggeri. Här kan man köpa souvenirer och naturligtvis Guinness i baren på bryggeriet. En sevärdhet som många också väljer är fängelset Kilmainham Gaol. Det spelade en viktig roll i Irlands kamp för självständighet. Massavrättningar utfördes här 1916 till följd av påskupproret.
GALLERIER OCH MUSEUM
National Museum i Dublin är väl värt ett besök. Det ligger i Kildare St. och inträdet är gratis. Där hittar du ett brett utbud av föremål från bronsåldern, järnåldern och medeltiden. Dublin har också ett författarmuseum på Parnell Square där du kan bläddra i och läsa böcker och ta reda på mer om de berömda författarna Joyce, Yeats och Beckett. Den förstnämnda har också ett eget centra för sin litteratur och hans historia för dig som är hooked på Joyce. Det ligger i norra Stor Georges St.
Dra till Merrion Square West och upptäck National Gallery. Där brukar det vara utställningar med en stark irländsk prägel. Man har också öppnat en ny Millennium-flygel i galleriet som i mycket större utsträckning innehåller modern irländsk konst. Om du befinner dig i Temple Bar-området, närmare bestämt Meeting House Square, hittar du ett separat fotogalleri här och där du också kan utforska det nationella fotoarkivet.
BARN PÅ RESAN

Det är naturligtvis inget fel på att ta med barnen på en storstadssemester. Nackdelen med Dublin är att det är en hel del trafik, men sitter barnet i vagn är det inga problem att ta sig runt i centrum. Annars är det lämpligt att hålla sig till de lugnare områdena där det finns färre bilar. Det är ganska vanligt att ta med barnen till den lokala puben för att äta och njuta av en Guinness. Irland har en av Europas strängaste röklagar, så man behöver inte tänka på det när det kommer till barnen.

Det är också lätt att ta sig utanför Dublin till fler landsbygdsområden. Endast en timme från centrum, finns öde stränder, kullar och de underbara gröna slätterna som många känner igen som karaktäristiskt för Irland. Du kan hitta allt från husdjursgårdar, häst- och ponnyridning till seglarskolor.