Sök resa
Detta är Mallorcas dolda vinpärlor

Detta är Mallorcas dolda vinpärlor

Semesterfavoriten Mallorca är mest känt för stränder och härligt klimat, Men visste du att Medelhavsön också rymmer några av Spaniens mest spännande vinområden?

Svenskar blir ständigt mer måna av att ha god mat och vin på semestern. Mallorca har både klimatet och jordmånen för att producera både cava och rödvin som är mycket bättre än de flesta tror. För att få den bästa vinupplevelsen på ön rekommenderar vi att du startar med ett besök på en vingård.

Vingårdarna du inte vill missa på semestern

I den lilla, sömniga byn Santa Maria del Cami, knappt 20 minuters biltur från huvudstaden

Palma, ligger den utmärkta vingården Bodegas Angel. Här produceras en mängd prisvinnande viner, som tex Viognier, Gran Seleccío och CS10. Personalen på Bodegas Angel erbjuder både utflykter, guidade turer på gården, lunch, middag och mycket annat.

Efter besöket på Bodegas Angel fortsätter du fem minuter vidare längs huvudvägen mot semesterparadiset Alcudia och når då en av öns äldsta vingårdar. Familjeföretaget Can Ribas ligger i den mysiga lilla byn Consell, bara 23 km med bil från Palma. Här har familjen Ribas gjort kvalitetsvin sedan 1711. Numera är de i färd med att omvandla sina 40 hektar med vinrankor till helt ekologisk produktion. Familjegårdens butik har öppet varje veckodag, medan de guidade turerna erbjuds vid förfrågan.

En dryg halvtimmes bilkörning från huvudstaden Palma ligger Binissalem, det mest kända vinområdet på Mallorca. Här bor 7000 invånare som har gjort vin sedan romarna introducerade vinkonsten för snart 2000 år sedan. Stället har sin egna Denominacion de Origien, vilket betyder att det är officiellt vinområde. Hit kan du också ta tåget, både från Alcudia och Palma.

När du väl är på plats i staden kan du gå inom Celler Albaflor Vins Nadal och smaka på utvalda lokalproducerade viner från deras vinkällare. Familjen Vins Nadal odlar flera olika druvor och varje sommar arrangerar de en musikfestival med fokus på jazz och vin, med jam-sessions i vinkällaren och mycket annat roligt. Vinkällaren är öppen måndag till torsdag och gårdens ägare rekommenderar att du reserverar en plats före du anländer.

Gott vin på Mallorca

Gott vin på Mallorca

Glöm inte bort att de bästa restipsen ofta är paketresor med allt inkluderat och att det kan löna sig att jämföra priser före du beställer. Kolla in sistaminuten.se för dagens bästa erbjudande!

Kolla Sistaminuten.se för dagens bästa erbjudanden

Mallorcas druvor

Av de lokala varianterna är Manto Negro antagligen den mest populära druvan. Det är en mörkröd, nästan svart druva som används i mer än halvparten av allt rödvin som kommer från området. Manto Negro har en hög sockerhalt och beskrivs som en karaktäristisk med arom från körsbär och karamell.

Callet är en annan, svartfärgad druva, vars stockar har långa grenar, tjocka blad och låg tanninhalt. Traditionellt blev druvan använd till rosévin och yngre viner men idag har den blivit populär att blanda med andra druvor. Den vita druvan Moll (Prensal Blanc) har blomsterpräglad smak och är ljus i färgen, vilket producerar populära “sommarviner”. Lokala varianter av den används också för att göra mousserande viner.

Så vare sig det är mousserande, vitt eller rött vin som lockar så kommer Mallorca kunna leverera både hög kvalitet och innehåll. Hitta sistaminuten-resor till Mallorca här!

Vinområdena

Du behöver inte resa långt ut från städerna innan vingårdarna radar upp sig längs vägen. Flera av de mest kända ställena ligger längst huvudvägen som går nordöst, från Palma till familjefavoriten Alcudia. Men spännande lokala viner produceras faktiskt över hela ön.

Efter 1,5 timmars buss- eller biltur i västlig riktning mot semesterfavoriten Magaluf hittar du ett fuktigare och lite kyligare klimat. Här, i de västvända backarna upp mot Serra de Tramuntana, bergskedjan som sträcker sig från sydväst till nordväst på ön, ligger några av de gömda vingårdarna. På vintern kan man faktiskt se snön som har lagt sig på bergstopparna härifrån.

Det andra stora vinområdet är Pià i Llevant, också känt som “de stora slätterna” på östkusten.

Detta är också ett Denominacion de Origien som sträcker sig över stora delar av den sydöstliga platån och inkluderar de kända semesterorterna Cala d’Or och Porte Cristo. De flesta vingårdarna ligger en bit undan från kusten i områdena Felanitx och Manacor med frodig jordmån som går från järnrikt röd till kalkvitt.

Vägen till vingårdarna

Det är väldigt enkelt att ta sig runt på Mallorca. Antingen med buss, tåg eller om du hyr egen bil. Avstånden är korta och du hinner gott och väl ta ett morgonbad före du reser iväg på äventyr till spännande vingårdar. Här är några exempel:

Alcudia – Benissalem: 32 km/26 minuter med bil

Palma – Consell: 23 km/25 minuter med bil

Alcudia – Manacoer: 41 km/44 minuter med bil

Före du reser bör du jämföra priserna på för exempel sistaminuten.se. De bästa reseerbjudanden dyker ofta upp som paketresor där allt är inkluderat. Och kom ihåg – ju mer pengar du sparar på billig resa– ju mer har du råd att lyxa till det med god mat och vin under semestern!

Hitta de bästa priserna till Mallorca här!

Stora gastronomiska upplevelser på Mallorca

Stora gastronomiska upplevelser på Mallorca

Från Stockholm

Mallorca     nätter     Se mer
Mallorca     nätter     Se mer
Mallorca     nätter     Se mer

Från Göteborg

Mallorca     nätter     Se mer
Mallorca     nätter     Se mer
Mallorca     nätter     Se mer

Från Malmö/Köpenhamn

Mallorca     nätter     Se mer
Mallorca     nätter     Se mer
Mallorca     nätter     Se mer