Sök resa
Chios Reseguide

Chios Reseguide

Chios är greklands femte största ö. Det grekiska ordet för gästfrihet är filoxenia och på Chios kommer du förstå vad detta innebär. Kanske är du en av dem som förlorar sina hjärtan till Chios. Inte många möter denna ö med likgiltighet. Chios fångar dig och ger dig upplevelser och sinnesfrid. Ön är full av kontraster och historien är rik och dramatisk. Här har det funnits många främlingar framför oss. Några kom med onda intentioner och andra tillförde bra saker.

I tusentals år har Chios varit en del av den stora världen. Ön har kallats Paradiset i öst och Dofternas ö och begreppen Den ljuva chiotiska livet och Det chiotiska skrattet vittnar om välstånd och lycka. Under andra tider har skratten tystnat och människorna här lidit mycket.

Naturen är lika rik som öns historia. Från de karga bergsområdena i norr sträcker sig en ås söderut och delar ön på längden. Västkusten är orörd och har många vackra stränder. Här kan du hitta en liten vik som du har dig själv, kanske en med utsikt mot ett gammalt vakttorn? På östkusten Chios stad, öns huvudort, en hektisk handelsby med ungefär 30.000 invånare. På gågatan Aplotaria finner man ett myllrande folkliv och ett bra utbud av affärer.

I hamnen ligger fina kaféer och barer på rad. Härifrån går det färjor till Aten och andra öar. Inom de venetianska fästningsmurarna hittar du den gamla staden.

 

Res till Chios från Stockholm

Chios     nätter     Se mer
Chios     nätter     Se mer

Res till Chios från Göteborg

Chios     nätter     Se mer
Chios     nätter     Se mer

Res till Chios från Malmö

Chios     nätter     Se mer
Chios     nätter     Se mer

Res till Chios från Köpenhamn

Chios     nätter     Se mer
Chios     nätter     Se mer

Mer om Chios

På östkusten ligger också de små semesterorterna. Här hittar du inga överbefolkade stränder och stora hotell, men snarare platser med atmosfär och trygghet. Att vara en av de få turisterna på Chios innebär att du bor med Chioterna och delar deras sommarliv. Njut vänligheten och gästfriheten de visar dig i de 64 byarna på ön. Du är välkommen.

Kulturlandskapet i söder visar en annan sida av ön. Här ligger några av de bäst bevarade medeltida byarna i Grekland. Här också växer Mastiki-trädet, en gåva till Chios från naturen. Här, och endast här, ger detta träd gröda i form av harts. I tre tusen år har chioterna odlat Mastiki och lika länge har detta lilla träd haft stor betydelse för öns ekonomi och historia. I Kambos, på den mest bördiga slätten på ön, kan du vandra bland stora palatsegendomar från 13-1400 talet. De byggdes av genoveserna som hade makten här i flera hundra år.

Chios har präglats av alla som härskat här men folk här också hämtat med sig impulser från resten av världen. Chios är den stora sjöfartsön i Grekland. Härifrån har skepp seglat ut sedan urminnes tider och Christopher Columbus plockade besättningar till sina resor här.