Sök resa
Chania Reseguide

Chania Reseguide

Chania eller Hania som staden heter på grekiska, har ungefär 70.000 invånare och är huvudstad i prefekturen med samma namn som täcker den västra delen av ön. Kreta är indelat i fyra sådana regioner. Chania är en mycket vacker stad – åtminstone i områdena kring den venetianska hamnen och de blommande, skuggiga parkerna längre tillbaka i stan.

Hamnen är i fokus på kvällen; Här ligger tavernor och restauranger i rad där inkastarna ropar ut sina erbjudanden i en babelsk förvirring av språk från solen börjar gå ned till långt in på natten. I området runt och bakom hamnen ligger smala gränder och roliga små butiker sida vid sida med moderna byggnader och breda affärsgator. Chania är också en skolstad med mycket ungdomar, vilket gör den levande året runt, även utanför högsäsongen på sommaren.

Nattlivet i staden är hektiskt. En helkväll börjar oftast på restaurang, fortsätter på baren och discot och slutar kanske med kaffe och sötsaker tidigt på morgonen.

 

Res till Chania från Stockholm

Chania     nätter     Se mer
Chania     nätter     Se mer

Res till Chania från Göteborg

Chania     nätter     Se mer
Chania     nätter     Se mer

Res till Chania från Malmö

Chania     nätter     Se mer
Chania     nätter     Se mer

Res till Köpenhamn

Chania     nätter     Se mer
Chania     nätter     Se mer

Mer om Chania

En huvudattraktion i Chania är marknaden mitt i staden, som är inrymt i en stor korsformad hall som blev klar 1913. Byggnaden är ungefär lika stor som saluhallen i Marseille och sjuder av liv, dofter och färger. Här ligger havets delikatesser uppdukade på breda diskar tillsammans med ostar, hängande kaniner, choklad och blommor. Måste ses!

Längs sandstränderna väster om Chania badbyar som pärlor på ett snöre med de mäktiga “Vita bergen” i bakgrunden; Agii Apostoli, Kato Daratso, Agia Marina, Platanias, Gerani. Stränderna är långa och barnvänliga och du kommer inte behöva leta länge för att hitta en lugn plats vid havet. Det kan blåsa ibland och starka undervattensströmmar förekommer. Var och en av badorterna har sitt eget lilla centrum, varav Platanias är störst.

Chania och badorterna är en bra utgångspunkt för upptäcktsfärder på västra Kreta med hyrbil. Inom några timmars radie hittar du den berömda Samaria-ravinen, vackra bergsområden, små byar med doftande apelsinlundar, dramatiska kustvägar som leder ut till öde kloster på karga klippor och underbara vikar där outgrävda minoiska bosättningar sticker upp i dagen.

Chania är byggt ovanpå den antika staden Kydonia. Platsen har varit bebodd från nyare stenåldern och genom alla faser av den minoiska perioden. Kydonia var en viktig minoisk stad särskilt känd för sin keramik.Kydonia var också viktigt under romartiden men förstördes till slut av pirater i 828 e.Kr. I den bysantinska eran låg staden i träda, men återfick sin status när venetianarna tog över. De italienska härskarna byggde katedraler, fort och palats, teatrar och palats till adeln. Chania blomstrade som en intellektuellt centrum på ön. Av rädsla för turkisk invasion byggdes hela staden bakom en mur. År 1645 tog turkarna ändå makten efter en två månaders belägring. År 1850 gjorde de Chania till huvudstaden på Kreta.

Det preliminära slutet på historien är att Kreta frigjorde sig från turkarna 1897 och blev en självständig stat innan ön 1913 gick in, tillsammans med de andra östaterna, i nationalstaten Grekland.

Historien är en viktig del av identiteten hos Chania; Staden har lyckats bevara fina venetianska, judiska och turkiska områden och kvarter. En av de mest intressanta byggnaderna är den stora venetianska Aghios Frankiskos-kyrkan som inrymmer det arkeologiska museet. Värt ett besök. Staden har också ett sjöfartsmuseum, sommarteater och sportarena.