Sök resa
Çesme Reseguide

Çesme Reseguide

Çesme är en före detta fiskeby med ca 22 000 invånare, små pittoreska hus och ca 10.000 hotellbäddar. Staden har faktiskt behållit både charm och lugn – och halvön är en semesterfavorit för rika turkar, särskilt societeten från Izmir.

Namnet Çesme betyder källa; i området finns flera varma hälsokällor. Staden omger ett huvudtorg och sträcker sig ner till hamnen, strandpromenaden och en liten, inte speciellt imponerande, sandstrand.

Till Cesme från Stockholm

Cesme     nätter     Se mer

Till Cesme från Göteborg

Cesme     nätter     Se mer

Till Cesme från Malmö

Cesme     nätter     Se mer

Till Cesme från Köpenhamn

Cesme     nätter     Se mer

Mer om Cesme

STRÄNDER

Den lokala stranden ligger ca 1500 meter öster om staden och är lite utsatt för kyliga vindar och skräp som driver iland. Men med minibuss når du snabbt den mycket bättre Ilica-stranden ca. 4 km norr om staden och Altinkum-strand ca. 9 km söder om staden. På den senare finns det tennis, segling och vindsurfing. Vid den förstnämnda ligger det mest charterhotell men några kilometer bort hittar du det terapeutiska lerbadet i Sifne, som också är en trevlig liten stad. På halvön finns det totalt cirka 20 stränder som du kan nå med buss, hyrbil eller motorcykel.

MAT OCH NATTLIV

Çesme har många bra restauranger med turkiska specialiteter. Det turkiska köket är allmänt erkänt och du får en utsökt måltid till ett rimligt pris. Vissa restauranger har också levande musik. Staden har också ett antal barer och en handfull diskotek; under högsäsong betydligt mer; vissa har utomhusdiskotek. Vissa klubbar har öppet hela dygnet… I juli kan du också se en internationell sångtävling.

SHOPPING

Çesme har två huvudgator och på en av dem finns basarer med turkiska mattor, smycken, läder och lädervaror, prisvärda kläder, kryddor, te mm Centrum är på sommaren en kokande kittel med spankulerande turister, lukt av mat och livlig musik. Lyckligtvis har stadens myndigheter lyckats hålla trafiken ute från centrum.

SEVÄRDHETER

Staden Çesme har inte ett stort utbud av sevärdheter. Du kan ta en 45 minuters guidad tur genom det medeltida slottet (det enda sättet att komma in) och du kan besöka de tre museerna. Det är oftast det som finns. Çesme är dock en utmärkt utgångspunkt för olika andra upplevelser. Du kan t.ex. shoppa i Izmir, Turkiets tredje största stad. Besök gärna de imponerande ruinerna av Efesos, som var en av forntidens viktigaste städer. Eller så kan du ta ett svalkande båttur längs den vackra kusten utanför Çesme, ofta ingår snorkling, simning och god mat. Det går också båtar de tio kilometerna över till Chios i Grekland.