Sök resa
Calvi Reseguide

Calvi Reseguide

Calvi är en stad på den franska ön Korsika och det största resmålet på ön.

På grund av Korsikas strategiska läge har Calvi en rik och brokig historia. De tidigaste lämningarna av bosättare i Calvi går tillbaka till den neolitiska perioden, i en av de många grottorna.
Det första riktiga omnämnandet av Calvi var runt 1000 f.Kr, när romarna introducerade jordbruk till ön. Sedan dess har Calvi invaderats många gånger vilket givit upphov till det populära talesättet souvent conquis, jamais soumis (ofta erövrade, aldrig förslavade). Fram 1729, var Calvi en del av det Genuanska imperiet vilket leder till legenden att Christopher Columbus förmodligen kom från ön (det finns en stor staty vid foten av citadellet som firar denna legend).

Det anarkistiska upproret mot Genua som leddes av Pascal Paoli 1729-1768 och det korta oberoende Korsika som helhet stöddes inte av Calvi, som behåller en mycket kosmopolitisk känsla, till skillnad från den strikt korsikanska känslan i den gamla huvudstaden Corte, även i dag. Amiral Nelson förlorade sitt högra öga på Calvi under belägringen av citadellet.

Res till Calvi från Stockholm

Calvi     nätter     Se mer
Calvi     nätter     Se mer

Res till Calvi från Göteborg

Calvi     nätter     Se mer
Calvi     nätter     Se mer

Res till Calvi från Köpenhamn

Calvi     nätter     Se mer
Calvi     nätter     Se mer

Mer om Calvi

Citadellet är värt minst ett besök. Det är mycket hårt arbete, särskilt 12:00-15:00, med många steg och till synes ändlös kullersten, men det finns några restauranger och butiker för att underlätta och ett konstgalleri halvvägs upp. Det är svårt att rekommendera citadellet för innehållet (även om 2nd Bn. Parachutistes i främlingslegionen har en show varje år, som berättas om nedan, som är värd att se), men utsikten är helt enkelt fantastisk, särskilt vid solnedgången.
Kom under 15 Août, och du kommer att få se en av de bästa fyrverkerier du någonsin sett. Från den stora stranden ser man showen bäst; varje år har sitt eget tema. Vi var där 2006 och såg “Apocalypse” tema showen, vilken inkluderade fyrverkerier tydligt framställande eld, svavel (vi fick fyrverkeriskräp i huvudet flera gånger – inte en bra idé att sitta på gatan direkt nedanför fyrverkeriet) och vulkanutbrott åtföljda av högljudd, germansk klassisk musik och en video som projicerades på citadellets största vägg. På dagen, showar Parachutistes och hoppar från 5000 m och landar i havet. Ses bäst från baren U Cornu Marinu om så bara under förevändningen att undvika flygande stövlar.

L’Eglise Santa Maria är värd ett besök; du kan inte missa den, det är “Den stora rosa kyrkan”. Det är en härlig gammaldags katolsk kyrka med lite ortodox stil.

Nästan alla butiker på Korsika säljer torkat kött (du känner lukten av dem innan du ser dem) och erbjuder också en fantastisk variation av honung, olivolja, kryddor och örter (från buskarna som täcker bergen och som kallas Maquis). För de av er som är lite mer äventyrliga kan det vara värt att köpa kastanjemjöl (farine de châtaignes) som är en lokal specialitet som används i crêpes, kakor m.m.