Sök resa
Calvi Korsika Reseguide

Calvi Korsika Reseguide

På grund av Korsikas strategiska läge har Calvi en rik och brokig historia. De tidigaste lämningarna av bosättare i Calvi går tillbaka till den neolitiska perioden, i en av de många grottorna.

Det första riktiga omnämnandet av Calvi var runt 1000 f.Kr, när romarna introducerade jordbruk till ön. Sedan dess har Calvi invaderats många gånger vilket givit upphov till det populära talesättet souvent conquis, jamais soumis (ofta erövrade, aldrig förslavade). Fram 1729, var Calvi en del av det Genuanska imperiet vilket leder till legenden att Christopher Columbus förmodligen kom från ön (det finns en stor staty vid foten av citadellet som firar denna legend).

Den anarkistiska upproret mot Genua som leddes av Pascal Paoli 1729-1768 och det korta oberoende Korsika som helhet stöddes inte av Calvi, som behåller en mycket kosmopolitisk känsla, till skillnad från den strikt korsikanska känslan i den gamla huvudstaden Corte, även i dag. Amiral Nelson förlorade sitt högra öga på Calvi under belägringen av citadellet.

Resa Stockholm – Calvi

Calvi     nätter     Se mer
Calvi     nätter     Se mer

Resa Göteborg – Calvi

Calvi     nätter     Se mer
Calvi     nätter     Se mer

Resa Köpenhamn – Calvi

Calvi     nätter     Se mer
Calvi     nätter     Se mer

Mer om Calvi Korsika

Se och göra i Calvi Korsika

Citadelet är värt minst ett besök. Det är mycket hårt arbete, särskilt 12:00-15:00, med många steg och till synes ändlös kullersten, men det finns några restauranger och butiker för att underlätta och ett konstgalleri halvvägs upp. Det är svårt att rekommendera citadellet för innehållet. Fallskärmsjägare i främlingslegionen har en show varje år, som berättas om nedan, som är värd att se, men utsikten är helt enkelt fantastisk, särskilt vid solnedgången.

Kom under 15 Août, och du kommer att få se en av de bästa fyrverkerier du någonsin sett. Från den stora stranden ser man showen bäst; varje år har sitt eget tema. Vi var där 2006 och såg “Apocalypse” tema showen, vilken inkluderade fyrverkerier tydligt framställande eld, svavel (vi fick fyrverkeriskräp i huvudet flera gånger – inte en bra idé att sitta på gatan direkt nedanför fyrverkeriet) och vulkanutbrott åtföljda av högljudd, germansk klassisk musik och en video som projicerades på citadellets största vägg. På dagen, showar Parachutistes och hoppar från 5000 m och landar i havet. Ses bäst från baren U Cornu Marinu om så bara under förevändningen för att undvika flygande boots.

L’Eglise Santa Maria är värd ett besök; du kan inte missa den, det är “Den stora rosa kyrkan”. Det är en härlig gammaldags katolsk kyrka med lite ortodox stil.

Att göra i Calvi Korsika

  • Ta tåget till Île Rousse eller Bastia.
  • Ta den 4 timmar långa tur och returen till Scandola med båt, som kan bokas på marinan (du kan inte missa den). Scandola är en ö, nu ett naturreservat, som kan skryta med, bland annat, korallrev, “fåglarnas 450 sjögräs”, etc. Bäst är att boka eftermiddagsturen för att undvika att drabbas av Calvis ökända vindar, som tenderar att göra resan mindre trevlig.
  • Dyka runt Calvis koraller (kan bokas på marinan, leta efter båten med alla dykardräkter hängande utanför den, mot den östra sidan).
  • Hyr kajaker, gummibåtar eller vattenskoter på stranden.
  • Hyr katamaraner från Marinan.
  • Koppla av!