Sök resa
Bukarest Reseguide

Bukarest Reseguide

Rumäniens huvudstad Bukarest är en berg-och dalbana av känslor. Det finns sorg och glädje, gatubarn blandat med överdådig lyx. En plats för minnen på gott och ont. Men lyckligtvis också en plats i förvandling.

Bukarest är på väg mot en positiv framtid, lyckligtvis, för det behövs i en stad där skillnaderna är så stora. Förr i tiden kallades Bukarest för Lilla Paris. Den var full av kulturella inslag och en vacker arkitektur utgjorde stora delar av stadsbilden.

Res till Bukarest från Stockholm

Bukarest     nätter     Se mer
Bukarest     nätter     Se mer

Res till Bukarest från Göteborg

Bukarest     nätter     Se mer
Bukarest     nätter     Se mer

Res till Bukarest från Malmö

Bukarest     nätter     Se mer
Bukarest     nätter     Se mer

Res till Bukarest från Köpenhamn

Bukarest     nätter     Se mer
Bukarest     nätter     Se mer

Mer om Bukarest

Det var innan Ceausescu, den världsberömda diktator som ledde landet från 1965-1989 och som lyckades rasera hela landets ekonomi. Han spenderade enorma summor på sig själv, sin familj och på hyllning av sig själv och sin familj. Otroliga summor användes för att skapa gigantiska monumentala projekt såsom en av de absoluta sevärdheter som staden har att erbjuda i dag, nämligen Folkets Hus, eller Ceausescus palats – världens näst största byggnad. Hela 11000 rum har fått plats här och en sal har ett 2000 m2 stort glastak som kan skjutas åt sidan för helikopterlandningar. Det är bara en sal. Det är inte svårt att förstå att landets ledare, den gången, led av storhetsvansinne. Men det slutade inte där. Rykten säger bland annat att hans fru hade uppemot 3000 par skor.

PARIS
Men använder man fötterna och ögonen är det möjligt att hitta sevärdheter och visuella godsaker från den tid staden kallades Lilla Paris. Det lönar sig då att röra sig in i gränderna och något ifrån den centrala kärnan.
Men som tidigare nämnts är Bukarest på väg mot en ljusare framtid. De är medlemmar i Nato och EU och ekonomin växer.
Utelivet har accelererat under de senaste åren och fler och fler människor har börjat att gå ut och äta och roa sig.
Medborgarna är inte längre lika blyga inför turister – de behöver inte frukta polisen längre och människorna här kommer att vara vänliga.
Något du kommer att märka är kapitalismens fula baksidor. Reklambanners i enorma storlekar har nu blivit en del av stadsbilden.

Men fortfarande finns det många fattiga i landet så gå inte runt med ögonen stängda. Vi har gott av att se verkligheten inemellan.

SEVÄRDHETER
Förutom det redan nämnda Folkets Hus och gränderna som påminner om “Lilla Paris”-tiden är, Folkmuseet, Universitetshuset, Gamla Stan och Kungliga slottet populära destinationer.
Det finns stora och lantliga omgivningar med parker och sjöar utanför centrum.
Dessutom har det nu blivit mer kulturella inslag, som olika konserter, som äger rum i staden.

Staden kan besökas under hela året, men kan vara mycket varm mitt på sommaren. På vintern däremot kan man hitta staden insvept i ett idylliskt lager av snö.