Sök resa
Budapest Reseguide

Budapest Reseguide

“Östeuropas” Paris har under de senaste åren blivit en mycket eftertraktad destination. En av anledningarna kan vara att det är lätt att få en rimlig flygbiljett dit och de oförskämt låga priserna. Men Budapest bör absolut upplevas på grund av den storslagna arkitekturen, folklivet, för att inte nämna det ärevördiga Szechenyi-badet som behagar många turister.

Är du ute efter en storstadsweekend med allt vad det innebär bör du ta en resa till Budapest. Bra matupplevelser, bra shopping, och inte minst otroligt låga priser kommer att göra ett besök här en oförglömlig upplevelse för både dig och din plånbok.
SEVÄRDHETER

Tycker du om verkliga kulturella upplevelser har du kommit till rätt ställe. Att säga att nästan hela staden är ett stort museum kommer många att känna igen som har varit där. Budapest är en mycket gammal stad med rester av bosättning så långt tillbaka som 2000 år före Kristus. Kulturlämningar hänger som pärlor på ett snöre och du kan verkligen välja från den översta hyllan. Här kan nämnas Hungarian National Gallery, militärmuseet, konstmuseet och Aquinum som visar fynd från romartiden. Det finns få saker som är så vackra som att se strålkastarna på det kungliga slottet på Buda-sidan. Ta en promenad längs Pestsidan och gå över kedjebron till Buda. Därefter tar du t-banan upp till det kungliga palatset, och du kommer snabbt att upptäcka att kungliga slottet i Stockholm kommer att framstå som en provinsiell släkting.

Till Budapest från Stockholm

Budapest     nätter     Se mer
Budapest     nätter     Se mer

Till Budapest från Göteborg

Budapest     nätter     Se mer
Budapest     nätter     Se mer

Till Budapest från Köpenhamn

Budapest     nätter     Se mer
Budapest     nätter     Se mer

Mer om Budapest

Nattliv och underhållning

Om du väljer att äta på någon av restaurangerna vid Donau på Pest-sidan, kan du njuta av en kunglig utsikt och äta en lyxig måltid för samma pris som en billig lunch hemma. Annars är restaurangbåtarna mycket populära. För 500 kr per vuxen, får du underhållning med sångare och dansare från Statsoperan och en stor middagsbuffé.

Det börjar bli mer och mer fashionabla restauranger och kaféer i Budapest och det är lätt att hitta mycket god mat om du lyckas ta dig en bit bort till sidogatorna och inte de största turistfällorna. För en nostalgisk upplevelse, där känslan av att vara 100 år tillbaka i tiden verkligen är närvarande, bör du gå till Noztalgia Restaurant. Här ger en femmanns orkester ger den rätta atmosfären under de enorma kristallkronorna.
TRANSPORT

Man ska inte vinka in en taxi på gatan, man använder de officiella vid taxihållplatserna. Kom ihåg att kolla om de har taxameter. Annars är offentlig kommunikation mycket väl utvecklad och det är lämpligt att köpa ett Budapest Card för billig transport och rabatter på entre till museer etc. Allt detta kan köpas på turistkontoren men går du till huvudkontoret så har de öppet dygnet runt. Det ligger på Vörösmarty tér. Det är ett stort torg som är lätt att hitta på Pest-sidan. Följ huvudgatan från detta torg och direkt ner mot älven så kommer du till turistbyrån.

SHOPPING

Det finns mycket bra shopping. Huvudgatorna för shopping kallas Vaci, Haris och Parizsi. Här kan du göra utmärkta köp. Om du väljer att resa till utkanten av staden är det direkt löjligt billigt. Annars kan du göra mindre och större kupper i gränderna i centrum. Det finns även shoppingcenter och i West End City center precis vid tågstationen för inrikestrafik, (Nyugati), hittar du allt du behöver som kläder, mat och handarbete.

Populära sevärdheter i Budapest
1. Kungliga slottet på Buda-sidan.
2. Matthiakyrkan. Mycket populär katolsk kyrka.
3. Båttur på Donau.
4. St Stephens basilika. Stadens högsta kyrka i centrum, 96 meter. Fritt fram att klättra upp här för publikum.
5. Parlamentet. Byggnadskonst på sitt bästa.
6. Utsiktspunkterna. Många utkikstorn ger dig möjlighet att få en fantastisk överblick över den historiska staden.
7. Broarna. Alla broar som förbinder Buda och Pest bombades under kriget, men är nu vackert restaurerade och väl värda en promenad över.

8. Baden. Varma källor har gett Budapest ett rykte som en av Europas främsta kurorter.