Sök resa
Bryssel Reseguide

Bryssel Reseguide

Den matglades mecka, sumpstaden och Europas maktcentrum är andra namn för den belgiska huvudstaden Bryssel. De är alla beskrivande, det är fulvacker också.

Med cirka en miljon invånare är inte Bryssel en stad som blir trång, den har utrymme nog att uppleva denna kulinariska stad, på ett lugnt och trevligt sätt. Staden, som har sitt ursprung från före tusentalet byggdes ursprungligen på sumpmark, och det ursprungliga namnet Brouscella betyder, ungefärligen, hus i träsket. Bryssel har tre officiella språk, franska, holländska och tyska, och ger en indikation på alla kulturella upplevelser du kommer att uppleva.

I nutid huserar staden både EU:s och NATO:s högkvarter och de cirka 250.000 utlänningar som är anställda i dessa organisationer hjälper till med att skapa en rik erfarenhet av blandad kultur. Men Bryssel är inte bara vacker, stadsplanerare här har också fått massiv kritik för att riva byggnader “utan konsthistorisk sentimentalitet” när de har behövt nya tomter och “Brysselisering” har tydligen blivit ett fult ord bland andra europeiska stadsplanerare. Men det sätter sitt kännetecken på staden det också.

Res till Bryssel från Stockholm

Bryssel     nätter     Se mer
Bryssel     nätter     Se mer

Res till Bryssel från Göteborg

Bryssel     nätter     Se mer
Bryssel     nätter     Se mer

Res till Bryssel från Malmö

Bryssel     nätter     Se mer
Bryssel     nätter     Se mer

Res till Bryssel från Köpenhamn

Bryssel     nätter     Se mer
Bryssel     nätter     Se mer

Mer om Bryssel

Ett tips till Brysselbesökare är att besöka en av de många marknader som kännetecknar staden vid olika tidpunkter. Det sägs vara över 30 stycken och i olika prisklasser. Marknaden vid Jeu de Balle i den gamla stadsdelen är den största och har en markerad loppiskänsla. På helgerna är också antikmarknaden på Le Grande Sablon en spännande upplevelse. Lokalbefolkningen är glada människor som tar väl hand om turister från utlandet och låter dig ta del av stadens nöjen.

Det arrangeras ofta festivaler för att fira historiska händelser, och kreativa dekoratörer och kostymerade deltagare förändrar gatorna och drar dig tillbaka i tiden.

SEVÄRDHETER

Manneken Pis är ett måste när du är i Bryssel. Denna underbara kissande bronsfigur har blivit ett viktigt inslag. Ofta klär man på honom olika kläder och uniformer till glädje för befolkning och besökare. Andra sevärdheter är Grand Place – som innehåller en blandning av offentliga och privata gamla byggnader och är ett av Europas mest berömda torg, och S:t Michel-katedralen.

Victor Horta – en av skaparna av Art Nouveau, har fått ett eget museum som också bjuder på intressanta och minnesvärda upplevelser.

MATGLÄDJE

Belgiska köket ligger nära det franska och möjligheterna att hitta otroliga gourmetmåltider är stora. Här kryllar det nämligen av tjusiga restauranger med häftiga priser för himmelska smakupplevelser – speciellt fiskrestaurangerna är kända för sin utsökta mat. Men det finns också prisvärda alternativ för de som vill ha det.