Sök resa
Brighton Reseguide

Brighton Reseguide

Har du tänkt dig till Storbritannien i sommar bör du avsätta några dagar för att besöka kuststaden Brighton. Med sin rika historia, dess klimat och massor av attraktioner är staden garanterat en av de mer intressanta platserna ön har att erbjuda.

Det är inte utan anledning att Brighton är en av de mest besökta städerna i Storbritannien. Varje år packar tusentals britter och andra européer sina väskor och resväskor för att tillbringa sommaren på Englands sydkust. Brighton har nämligen allt möjligt att erbjuda, oavsett om du är intresserad av historiska byggnader, promenader längs stranden, festligheter och idrott, eller äta, dricka och festa tills solen går upp nästa morgon.

Res till Brighton från Stockholm

Brighton     nätter     Se mer
Brighton     nätter     Se mer

Res till Brighton från Göteborg

Brighton     nätter     Se mer
Brighton     nätter     Se mer

Res till Brighton från Malmö

Brighton     nätter     Se mer
Brighton     nätter     Se mer

Res till Brighton från Köpenhamn

Brighton     nätter     Se mer
Brighton     nätter     Se mer

Mer om Brighton

Lite historia
Brightons historia går tillbaka till 400 år efter Kristus. Vid denna tid var staden bara en liten by där fiskare och bönder gjorde sitt. Under medeltiden växte staden sakta men säkert för både handel och befolkning, och år 1580 hade byn knappa 2500 bofasta. Det var inte förrän år 1660 att platsen började kallas Brighton, och det var efter det att saker verkligen började hända i staden. År 1848 uppskattades det att staden hade 250.000 besökande per år på grund av handels- och marknadsmöjligheterna. Vid denna tid bodde också runt 50-60,000 där. Idag är Brighton en etablerad stad med cirka 150.000 invånare och är en av de mest kända och mest besökta platserna i England.
Platser att se
Staden är kanske mest känd för Brighton Pier och Royal Pavilion. Den förstnämnda är en jättelik träpir som skjuter ut i havet där högvis av turister och lokala spendera mycket av vardagen. Med arkader och gallerior, attraktioner, berg-och dalbana och andra tivolifestligheter kan Brighton Pier vara mest intressant för den yngre publiken, men är ändå garanterat värd ett besök. Royal Pavilion är ett stort palats med en rik historia. Dess yttre är inspirerat av indisk arkitektur, medan insidan domineras av kinesisk inredning. Även det river lite i plånboken att betala inträde till palatset finns mycket intressant att se och uppleva där. Förutom dessa två platser, kan vi nämna Brighton Beach, en härlig stenlagd strand, Preston Manor, en annan historisk byggnad väl värt ett besök. Att gå runt de smala gatorna i centrum, även kallad “The Lanes”, är en upplevelse i sig. Här hittar du främst restauranger och små oberoende butiker av olika slag.
SPORT OCH IDROTT
En annan sak Brighton är känt för är dess omfamning av sport och idrott. Eftersom det är en kuststad med kilometerlånga stränder är simning, surfing och segling populära aktiviteter. Speciellt på sommaren kommer besökare från inlandet ner till Brighton för att tillbringa tid i och vid havet. På land spelas basket, volleyboll och naturligtvis fotboll, skateboard är populärt bland ungdomarna. Är du typen som föredrar att titta på sport i stället för att delta själv kan kanske Brighton Races, Brighton Greyhound Stadium och olika fotbollsarenor vara av intresse.
Nattliv och alternativa subkulturer

Brighton är känt för sitt vilda och notoriska nattliv sju kvällar i veckan. För när solen går ner och skymningen tränger sig på, kommer alla typer av människor ner och ut för att fira livet. På helgerna kommer danslejon från hela England ner och går ut på stan i Brighton, vilket säger något om hur populär platsen verkligen är. Staden har nämligen ett exceptionellt pulserande nattliv med barer, pubar och diskotek. På grund av dess två universitet, University of Sussex och University of Brighton, bor det också många elever här och nattlivet är därför främst ungt och levande.

Man vara beredd på att Brighton inte är ett konservativt ställe. Det vimlar av alternativa subkulturer som bland annat punkare med dubbbälten, hippies som fastnat i 70-talet, skateare med saggy byxor, och massor av andra typer subkulturella människor. I relation till befolkningen, har Brighton i England flest bögar och lesbiska, och har etablerat sig som landets homohuvudstad. Om det är vad du letar efter så är St James Street och Old Steine ​​i Kemptown rätt ställe att ta sig till.