Sök resa
Bilbao Reseguide

Bilbao Reseguide

Bilbao – Guggenheim-museet, Baskien, surfing, designshopping och tapas. Bilbao är spännande, unikt, intressant, och redo att avnjutas.

Bilbao är den baskiska huvudstaden, känd för att vara ett centrum för gastronomiska njutningar och design. Inte undra på med Guggenheimmuseet tronande i toppen av sevärdheterna. Staden ligger i Biscaya-provinsen i norra Spanien och är ett fantastiskt område för äventyr.

Omgivningarna ger goda möjligheter till friluftsliv som cykling, klättring och vandring. Men Bilbao har också en hänförande kust mot Atlanten som består av dramatiska klippformationer och långa sandstränder.

Dessutom bryter vågorna utmärkt där vilket gör det till ett surfarparadis för de som gillar det. Kvällarna kan man utmärkt spendera på en av de lokala tapasbarerna och det finns gott om lokala specialiteter som grillade sardiner och torsketarter att prova. Staden är känd för sina tapasrätter, och påståenden om att de är de bästa i världen, hörs ofta.

I området vid Calle Licenciado Poza finns flera sådana barer att välja mellan.

Guggenheim

Men oavsett vad du väljer att göra i Bilbao så bör du uppleva Guggenheimmuseet. Museet i sig självt är ett underverk, ritat av den nordamerikanska arkitekten Frank Gehry, och stod färdigt 1997. Underverket är täckt av titanplattor vilket gör det till ett visuellt väldigt slående byggnad. Men också glas, sten och vatten är komponenter som används i utformningen.

Det var baskiska myndigheter som på sin tid tog initiativet till en så ambitiöst museum och lyckligtvis för oss alla tände Guggenheim-stiftelsen på idén. Museet är idag ett av de mest kända i världen.

Men även Museo de Bellas Artes Bilbao är värt ett besök. Här kan du se konstverk av storheter som Goya, Francis Bacon och Picasso, för att nämna några.

Lite mer om Bilbao

Shopping

Grand Via är stadens huvudgata och här hittar du flera stora köpcentra. Det kan bli svårt att inte komma tillbaka med något nytt även om du inte har lagt undan pengar till sådana semesternöjen. Men hur stor budgetsmäll du väljer bestämmer du själv för i staden hittar du också designerbutiker som Gucci.

Transport

Flygplatsen ligger några kilometer utanför staden och från flygplatsen går det en buss ungefär varje halvtimme.

Bilbao har väl utbyggd kollektivtrafik och du kan lätt ta dig runt med buss, spårvagn och tunnelbana. Taxi är också ett alternativ, liksom fötterna.

Logi

Det finns många hotell här och det går att göra fynd med lite tålamod. Man kan också boka en paketresa och få hotell med bra standard inkluderat i priset. Det är bäst att kolla vad man vill bo nära och välja hotell därefter.