Sök resa
Berlin Reseguide

Berlin Reseguide

Få städer har varit mer i centrum av historiska händelser i Europa än Berlin och staden formligen bågnar av spännande sevärdheter. Staden är också ett favoritresmål för de som är förtjusta i storstäder och nu när du kan få flyget under 1000-lappen tur / retur är det här en stad man besöker ofta.

På 1920-talet var Berlin den lockande metropolen med kabaretscen, dekadent dans och avantgardistiska kultur. Under WW2 var staden centrum för Hitlers tyranni och ett självklart mål för bombningar av de allierade

Sedan kom uppdelningen mellan öst och väst och ingenstans var detta var mer tydligt än i Berlin: Berlinmuren blev en symbol för Sovjetunionens förtryck av Östeuropa. När muren slutligen föll innebar detta början på hela östblockets fall.

Sedan dess har det investerats miljarder euro i återuppbyggnaden av boulevarderna och torgen i det gamla Berlin och det har gjorts mycket för att försöka radera de gamla gränserna. Men staden har fortfarande två centra som ligger fem kilometer från varandra: ett är de centrala delarna av det gamla Västberlin runt Bahnhof Zoo och shoppinggatan Kurfürstendamm; det andra är det gamla centrum i Östberlin runt Alexanderplatz och avenyn Unter den Linden.

 

Berlin från Stockholm

Berlin     nätter     Se mer
Berlin     nätter     Se mer

Berlin från Göteborg

Berlin     nätter     Se mer
Berlin     nätter     Se mer

Berlin från Köpenhamn

Berlin     nätter     Se mer
Berlin     nätter     Se mer

Mer om Berlin

SHOPPING

KaDeWe (Västerns Shoppingcenter) och mathallarna: Tauentzienstrasse 21. En av de största köpcentrumen i Europa, här kan man hitta nästan allt. Mathallarna är legendariska och var en symbol för västvärldens levnadsstandard under det kalla kriget.

Tenderloin, Alte Schönhauser Strasse 30. En mix av designkläder, secondhand, peruker i alla färger och möbler från 1960 – och 1970-talet. Här finns klubbkläder som bara produceras i ett exemplar, för de som vill vara garanterat unika.

Wilmersdorfer Strasse, Ku’damm och Tauenzienstrasse: Här hittar du vanliga kläder från kända varumärken, men också designerkläder.

Grosser Berliner Trödel- und KunstMarkt: Strasse des 17. Helgmarknad med antikviteter, skivor, böcker och secondhand. Många av säljarna är proffs och priserna på antikviteter kan vara höga.

SÄKERHET

Berlin är en av de säkraste och mest toleranta städerna i Europa. Notera fortfarande områden med massor av prostitution, som lockar hallickar och narkomaner: Ku’damm, Oranienburger Strasse, Kurfürstenstrasse, Strasse des 17 juni och Stuttgarter Platz. Undvik också Bahnhof Zoo efter mörkrets inbrott.

EN STAD I FÖRVANDLING
Mitt i mellan dessa två gamla centra är man nu i färd med att skapa den nya mötesplatsen i ett återförenat Berlin, Potsdamer Platz, som bombades sönder och samman under 2:a världskriget och senare var en del av gränsområdet mellan öst och väst. Sammanslagningen av de två stadsdelarna har också fört med sig ett Berlin som är rikt på kultur: Staden har för närvarande tre operahus, tre stora symfoniorkestrar och två nationella museer.

Den årliga filmfestivalen står centralt, och stadens egna Hollywood, studiorna i Babelsberg. Samtidigt förvandlas nedgångna byggnader i den östra delen av staden till konstgallerier, exklusiva butiker och trendiga kaféer.

Berlin har tre flygplatser. Tegel ligger 8 km nordväst om centrum, är Schönefeld ligger 22 kilometer sydost om centrum och Tempelhof ligger i centrala Berlin.

TRANSPORT I STADEN

Du hela staden med pendeltåg (S-Bahn), buss och spårvagn. Skulle du hellre ta en taxi behöver man inte vara orolig för att bli lurad.

SEVÄRDHETER

Turistinformationen ligger vid Europa Center i början av Tauenzienstrasse.Att besöka turistinformation i nästan varje stad du väljer att resa till, är alltid klokt. Här får du massor av bra information och bra tips så att du inte använder en massa tid på att gå vilse i gator och gränder.

Brandenburger Tor – En plats av historiskt intresse. Låg tidigare i forna Östberlin och kan vittna om många viktiga historiska händelser.

Sans souci Park – Det tyska Versailles i Potsdam, med palats och byggnader som är listade på Unescos världsarvslista. Parken är stor och kan med fördel ses med cykel.

Pergamon Museum – Har en av de största samlingarna av historiska artefakter i Europa.

Nikolaiviertel – Ett distrikt med smala gränder och massor av restauranger, pubar och kaféer.