Sök resa
Bath Reseguide

Bath Reseguide

Att strosa runt i Bath är som att gå genom århundraden av historia. Med sin klassiska arkitektur och de berömda romerska baden är staden en historisk pärla i sydvästra England.

De flesta av oss känner nog till Bath för de romerska baden. Staden har verkligen mycket mer att erbjuda. Historien sträcker sig över 3000 år tillbaka i tiden, och det är lätt att se i Baths arkitektur och miljö.

1987 blev Bath officiellt ett världsarv och har därefter fångat intresset hos tusentals ambulerande resenärer. Vi pratar om en ganska liten stad i inlandet i Somerset, ca två timmar med tåg från London Paddington.

Res till Bath från Stockholm

Bath     nätter     Se mer
Bath     nätter     Se mer

Res till Bath från Göteborg

Bath     nätter     Se mer
Bath     nätter     Se mer

Res till Bath från Malmö

Bath     nätter     Se mer
Bath     nätter     Se mer

Res till Bath från Köpenhamn

Bath     nätter     Se mer
Bath     nätter     Se mer

Mer om Bath

Historia och arkitektur

Även om Bath har bensinstationer och varuhus som alla andra städer är det ingalunda en modern stad vi talar om här. Historien börjar ca 860 f.Kr.då prins Bladud ska ha blivit läkt av mystiskt vatten i området. Detta väckte folks intresse men det var inte förrän år 43 e.Kr.att romarna reste ett tempel för att ära gudinnan Sulis Minerva och de helande egenskaperna hos det naturligt varma vattnet. Staden hette faktiskt ursprungligen Aquae Sulis efter denna gudinna men bytte namn till Bath i medeltiden. Under de kommande två tusen åren sedan romarna byggde baden har staden påverkats av många saker och många människor, men idag är Bath bevarat som en historiskt värdefull arkitekturpärla.

Det är lätt att se att staden har inflytande från romarna. Även om det är de fantastiska romerska baden som lockar de flesta turister, har staden också en gedigen arkitektur från 1700-talet. De två stora arkitekterna i Bath vid denna tid var Ralph Allen och John Wood som på många sätt betraktas som förfäder till den konstnärliga utformningen av olika kända byggnader och broar på grund av deras revolutionerande sätt att bygga stenhus.

En annan banbrytande man från 1700-talet var Richard Nash. Han var inte en arkitekt, men hade stort inflytande på dåtidens samhälle och hur verksamheter drevs. Folk åkte över hav och land att för att handla saker och ting i Bath som inte fanns någon annanstans i världen. Mycket av detta kan vi faktiskt fortfarande se i dagens Bath. Det finns fortfarande massor av gränder med små butiker och affärer som säljer souvenirer och föremål som är ganska exklusiva.

Turistattraktioner och sevärdheter

Bortsett från de romerska baden Roman Baths, Cross Bath, Hot Bad och Bath Spa kan vi rekommendera ett besök på The Pump Room, som ursprungligen var samlingsplats för de rika och mäktiga i staden, och där människor spred rykten om varandra. Idag kan mat och dryck avnjutas medan man lyssnar på klassisk pianomusik och har utsikt över en del av baden. Meningen är att man skall få en del av den ädla känslan av hur det var att vara på den rika sidan av klasskillnaden. Man bör dock vara medveten om ett relativt högt pris och att man förväntas gå ganska snyggt klädd. Bath är också staden som inspirerade den kände författaren Jane Austen. Det finns ett separat litet intressant museum tillägnat henne som helt enkelt heter Jane Austen Centre. Vi får inte bara kunskap om henne som författare men också hur Bath inspirerat och påverkat många av hennes noveller. Building of Bath Museum är ett annat museum som kan vara värt att besöka. Här får vi en inblick i Baths rika historia och en grundlig introduktion till arkitekturens utveckling. Andra museer som bör nämnas är The Museum of Costume, Bath Postal Museum, The Book Museum och The American Museum.

Andra sevärdheter är Pultney Bridge, en historisk bro där all trafik är avstängd, och Royal Crescent, en enorm välvd byggnad som uppfördes mellan 1767 och 1775 av John Wood och son. Royal Victoria Park med sina botaniska trädgårdar och golfbanor är också storartat. Speciellt på sommaren är denna park populär med evenemang och festivaler.

NÄR, VAR OCH HUR

Bath är en stad som bör besökas under sommaren juni, juli och augusti. Även om turistbussarna går hela vintern är det kanske klokare att besöka staden under våren eller sommaren med musikevenemang, den berömda blomsterfestivalen och kall öl och golf i solskenet.