Sök resa
Azay-le-Rideau Reseguide

Azay-le-Rideau Reseguide

Franska Azay-le-Rideau ären pittoresk dröm som inbjuder till sena nätter, njutning och historiska läckerheter. Den slipade diamanten vid Indre är stadens smeknamn och det är verkligen en vacker stad som välkomnar dig med öppna armar och gärna visa dig sina fantastiska, i ordets bokstavliga mening, faciliteter.

Azay-le-Rideau ligger vid floden Indre, en av bifloderna till den berömda floden Loire och är ett nav i regionen Loire. Här är vana vid resenärer men har ändå lyckats behålla det ärkefranska och intima. Staden är beströdd med små bagerier, kaféer, vinsäljare och vinnjutare i en salig blandning och det är bara att bli förförd av det makliga livet och göra som fransmännen gör under besöket.

Precis det är inte särskilt svårt, att gå runt här är som att gå in i en fransk kliché, mer specifikt den tidigare så omåttligt populära tv-serien Allo, Allo. Det vandrar nämligen människor längs gatorna med långa baguetter, baskrar och röd-vit randiga tröjor. Inte varje dag, men ibland.

På puben på torget, som för övrigt är det enda stället att skaffa cigaretter för de som vill ha det, är stället där politiska beslut fattas av gräsrötterna, äldre män med röda näsor och tomma vinglas, en förtjusande erfarenhet.

På torget bågnar det även av mysiga caféer och matställen. Värt att nämna här är att restauranger oftast inte serverar middag före 20:00 medan pubar och kaféer är öppna hela dagen och serverar lättare rätter och lunch. Det är också här bussen kan ta dig till Tour om vistelsen skulle vara för lugn och din kropp skriker efter storstadslivet.

Det rekommenderas att avsätta en förmiddag till en riktig picknick och då naturligtvis efter att ha gått bärsärkagång i det lokala bageriet med sitt stora urval av färska baguetter och andra frestelser – den lokala mataffären för vin och frukt och ostbutiken, innan du pluppar ner allt i en stor korg, förvärvad hos den lokala korghandlaren. För området är mycket stolt över sin handarbetskonst och kör man en bit ut ur staden till Villaines-les-Rochers hittar man en hel by med i stort sett bara korgflätade varor. De är inte särskilt billigt, men av god kvalitet, och en viktig näring i området.

Om du sedan beger dig bort mot Villandry-området har du en strålande dag framför dig med en storstilad insyn i renässansen magnifika arkitektur och trädgårdsdesign – med ett landskap så vackert att man nästan hyperventilerar.
DRÖMMAR

Azay le Rideau är den perfekta platsen att få uppleva Prins – eller prinsessdrömmar, oavsett ålder. Du kan, om du har pengar nog, hyra ditt eget slott i sann medeltida stil.

Res till Azay le Rideau (Tours) från Stockholm

Tours     nätter     Se mer
Tours     nätter     Se mer

Res till Azay le Rideau (Tours) från Göteborg

Tours     nätter     Se mer
Tours     nätter     Se mer

Res till Azay le Rideau (Tours) från Malmö

Tours     nätter     Se mer
Tours     nätter     Se mer

Mer om Azay-le-Rideau

Om plånboken begränsar dig, kan du i stället – eller i tillägg uppleva slottet Azay – som byggdes under åren 1518 – 1529 av den rika franska finansministern Gilles Berthelot. Resultatet blev ett förtrollande sagoslott inspirerat av italiensk renässans. Men innan Gilles lyckades avsluta byggandet av slottet blev han anklagad för korruption och flydde. Kung Francis 1. konfiskerade den magnifika egendomen och de kommande århundradena bytte slottet ägare många gånger och byggdes ständigt om. År 1787 köptes av familjen Biencourt och det var i deras ägo fram till 1899. De anlagde de underbara anlagda parken som omger slottet och på sommaren är ett nattligt besök i denna park ett måste, det är både romantiskt och oförglömligt. År 1905 tog staten över slottet och till många människors glädje öppnades slottet för allmänheten.

Bland andra saker du bör se – Leksaksmuseet – Musée du Jouet, eller det lokala zoo:et – Zoo de Doué la Fontaine.
TRANSPORT

Den närmaste flygplatsen är Tours Val de Loire. Som nämnts är det ett nav i Loure området och du kan ta dig till många av de närliggande områden med kollektivtrafik men bussen kommer förmodligen för sent, men här är det inte så farligt. Tåget är oftast i tid, men din egen bil eller cykel är nog säkrare om du inte kan stå ut med att vänta eller röra dig fritt.