Sök resa
Avignon Reseguide

Avignon Reseguide

Avignon är känt som staden dit påvarna flydde när de ville lämna korruptionen i Rom på 1300-talet. Palatset de byggde, “Le Palais des Papes,” eller påvarna palats, är världens största gotiska byggnad. Det har till stor del tömts under århundradena, och de stora stenrummen är fyllda med lite annat än gamla fresker men det är fortfarande en imponerande byggnad. Murarna restes för att hålla pesten och inkräktare ute under den turbulenta medeltiden, när Avignon tillhörde påvedömet och inte den franska kronan.

Dess tidiga historia är mycket äldre än påvarna dock. Avignon har ett strategiskt läge av flera anledningar – det ligger vid sammanflödet av två en gång mäktiga floder: Rhône, fortfarande en av de största floderna i Frankrike, och nu den till stor del uppdämda Durance. Båda var viktiga handels- och kommunikationsvägar även i förhistorisk tid. Dessutom finns det en lång ö i Rhone som gjorde det möjligt att färja människor och varor över, och senare överbrygga, floden lättare än på andra ställen.

Res till Avignon från Stockholm

Avignon     nätter     Se mer
Avignon     nätter     Se mer

Res till Avignon från Göteborg

Avignon     nätter     Se mer
Avignon     nätter     Se mer

Res till Avignon från Köpenhamn

Avignon     nätter     Se mer
Avignon     nätter     Se mer

Mer om Avignon

Det uppskattas att omkring 200.000 människor bor i Avignon, varav 16.000 bor “intra-muros”, eller inom stadsmurarna som byggdes på 1300-talet.

Staden är idag beströdd med byggnader och monument som sträcker sig från det nya till det gamla, mycket gamla, och tidlösa.

Ett populärt mål är Place du Palais, precis intill Place de l’Horloge, men tillfälliga turister kan finna dessa platser chockerande dyra, och översvämmade av turister under sommarmånaderna. Inom kort avstånd i nästan vilken riktning som helst finns mindre torg, som besöks av lokalbefolkningen, och mycket lägre priser. Rekommenderat är Place Pie, med dess saluhall (öppen från 06:00 till 13:00 varje dag) som säljer färskvaror, ostar, viner och produits du pays.

Några av de vackraste byarna i Provence ligger i närheten av Avignon:
Le Pont du Gard: denna spektakulära trevånings antika romerska akvedukt-bro är en av de största och bäst bevarade exemplen på romersk arkitektur i Frankrike. Ta A15 “Edgard” bussen som nu (2014) avgår från Avignon Poste busshållplatsen, framför postkontoret innanför den gamla stadsmuren. Alternativt, ta en taxi från SNCF-stationen för ca 50 €.
Les Baux de Provence: listad som en av de vackraste byarna i Frankrike, stående på en en höjd av sten i hjärtat av Alpilles, denna by dominerar Arles och Camargue och bjuder på ett exceptionellt panorama. Superb medeltida stenfästning.
Gordes: vacker by uppe på en klippa som vetter mot Luberon-bergen, Gordes har klassificerats som en av de vackraste byarna i Frankrike. Smala kullerstensgator och magnifika slott viskar om tusen legender.
Roussillon: även den klassad som en av de vackraste byarna i Frankrike, vid Luberon-bergen, Roussillon är känt för sina magnifika röda klippor och ockra-stenbrott.
Fontaine de Vaucluse: beläget i en dal vid foten av Vaucluse-bergen, omgivet av en enorm erosions-skulpterad klippa, är berömd för sin källa som är den största i Frankrike. Källan är också ansvarig för en av de vackraste floderna i området, Sorgue.
Saint Remy de Provence: ligger i hjärtat av Alpilles, den här typiska provensalska byn, byggd på en av de äldsta romerska städerna, har inspirerat många konstnärer, däribland Van Gogh.

Arles: Staden har en 2500-årig historia och är också känd som “Galliens Lilla Rom”. Den har några imponerande romerska monument bland annat den berömda arenan. Arles är också den första stad Van Gogh bodde i när han bosatte sig i södra Frankrike i jakt på det så unika ljuset i söder.

Var försiktig med främlingar runt Palais des Papes (eller varsomhelst i Avignon) som försöker få dig att skriva under en petition. De försöker också närma sig precis när du lämnar Palais des Papes och hävdar att de arbeta för Palais des Papes eller andra myndigheter i Avignon. Detta är inte sant. Om du skriver under deras petition kommer de att kräva pengar från dig. Om du stöter på någon av dessa människor, ignorera dem, säg “non” och fortsätt gå.