Sök resa
Aten Reseguide

Aten Reseguide

Demokratins vagga, europeisk historia och långa dagar under solen. Aten är ett historiskt mecka, ett idehistoriskt mecka och ett semestermecka med Akropolis, gudar och avkopplande cafébesök på menyn.

Aten, Greklands huvudstad, ligger på halvön Attika medelhavskusten och har drygt tre miljoner invånare. Staden har fått mycket kritik för luftföroreningar och har ofta beskrivits som smutsig och överbefolkad. Men Aten har mer att erbjuda, så mycket mer.

Nu menar jag inte att vi ska sluta kritisera staden för sina föroreningar, det är viktigt att det ställs krav och att staden bevaras för kommande generationer av resenärer men när du är där är det också viktigt att fokusera på det som är bra med staden.

Det finns enorma kontraster mellan gammalt och nytt, det är helt enkelt en promenad genom historien, en plats där man går från känslan av att vara en arkeolog till glädjen över att bara vara. Men Aten har sina problem och kämpar med dålig planering av nya stadsdelar och byggnader som växer fram.

 

Res till Aten från Stockholm

Aten     nätter     Se mer
Aten     nätter     Se mer

Res till Aten från Göteborg

Aten     nätter     Se mer
Aten     nätter     Se mer

Res till Aten från Malmö

Aten     nätter     Se mer
Aten     nätter     Se mer

Res till Aten från Köpenhamn

Aten     nätter     Se mer
Aten     nätter     Se mer

Mer om Aten

Greker är ett vänligt folk och deras seder och bruk är fascinerande.Det grekiska köket är en utmärkt utmaning för smaklökarna och de grekiska rätterna Souvlaki – Grillspett av kött och grönsaker, Musaka – lamm, auberginer, béchamelsås, olivolja och “kebabrätten” Gyro rekommenderas, även om detta redan är relativt välkända rätter. De är trots allt kända för att smaka gott.

Är du i Aten bör du bestiga Philopappos-höjden, där man har en otrolig utsikt över staden. Här är det möjligt att bilda sig en inre karta över sevärdheter och upplevelser.

Marknadsplatsen Agora i gamla Aten är en samlingsplats för det sociala livet och här hittar du många museer och andra sevärdheter.På en kulle ovanför staden ligger Akropolis, en historisk guldgruva med magnifika byggnader och enastående statyer från antiken.

Plaka är den äldsta stadsdelen i Aten och det mest populära området att bo som besökare. Med sina små hus, charmiga smala gator och restauranger vid basen av Akropolis, får man en inblick i Atens tidigare dagar.

SHOPPING

Aten har ett stort utbud kläder och diverse tillbehör men är också särskilt känd för bland annat mattor, lädervaror, antikviteter och “antikviteter”.

TRANSPORT

Atens flygplats ligger ca 30 km från stadens centrum och det finns både buss, tunnelbana och tåg till staden.

LOGI

Det finns många olika boenden i Aten så möjligheterna är många. Hotell kan Acropolis Select Hotel, Alexandros hotel och Zenith hotell vara bra alternativ.