Sök resa
Armação de Pêra Reseguide

Armação de Pêra Reseguide

Armação de Pêra, en dryg mil väster om Albufeira är en modern turistort med höga hotell längs Algarves längsta sammanhängande strand. Hit man reser i första hand att bli brun, inte för att studera portugisisk kultur.

Armação de Pêra var en gång en lugn fiskeby, som namnet antyder – det betyder “Peras fiskenät”. På 1500-talet och före det brukade man sträcka ut ett flera kilometer långt nät som drogs ihop till en trål för att fånga tonfisk. Ingenting är kvar från denna tradition, istället är horisonten full av turister i höghus som reser sig över sanden. Ättlingarna till fiskarna lever i dag på att fånga turister och ta med dem på en åktur i deras färgglada “fiskebåtar” längs den vackra kusten.

HOTELL OCH STRÄNDER

Armação de Pêra ligger där Algarvekusten ändras från att bestå av klippor och stenar (i väster) till långa, breda och barnvänliga sandstränder. Vid själva byn hittar du därmed Algarves längsta sandstrand som sträcker sig nästan oavbrutet till Albufeira och längre. I eller vid Armação de Pêra hittar du områden som är väl lämpade för vindsurfing – och på andra håll, särskilt vid klipporna, är det trevligt att snorkla eller dyka.

 

Res till Armação de Pêra från Stockholm

Armação de Pêra     nätter     Se mer
Armação de Pêra     nätter     Se mer

Res till Armação de Pêra från Göteborg

Armação de Pêra     nätter     Se mer
Armação de Pêra     nätter     Se mer

Res till Armação de Pêra från Malmö

Armação de Pêra     nätter     Se mer
Armação de Pêra     nätter     Se mer

Res till Armação de Pêra från Köpenhamn

Armação de Pêra     nätter     Se mer
Armação de Pêra     nätter     Se mer

Mer om Armação de Pêra

RESTAURANGER, NATTLIV & SHOPPING

Armação de Pêra har ett lagom bra erbjudande av restauranger och barer – många av dem ligger på första våningen i de stora hotellanläggningarna medan andra ligger i ett område som kallas “fiskbukten” där de serverar … fisk. Men platsen har bara en nattklubb. Vill ha du ha det ohyggligt livligt på kvällen bör du hellre överväga att ta bussen till Albufeira eller Praia da Rocha.

Utbudet av butiker är inte så stort men den närbelägna staden Porches är känd för sin keramik och det finns ett antal butiker där. Annars är det inte så långt till Portimão där du har goda möjligheter till shopping av kläder, skor, väskor och hantverk.

SEVÄRDHETER OCH UTFLYKTER

I byn Senhora da Rocha som ligger ytterst på kanten av en hög klippa tre kilometer bort ligger ett vackert kapell som är värt att se. Portimão har också en liten borg med en kyrka.

Med en hyrbil (eller möjligen buss) har du många möjligheter att uppleva och se en hel del av det Algarve har att erbjuda. Vad sägs om en tur upp till Monchique-bergen med sina mandel-, apelsin- och olivlundar och friska luft mättad med eukalyptus? Med bil kan du också nå “världen ände”, Cabo Sao Vicente, Europas yttersta punkt mot sydväst. Här var Henrik Sjöfararens navigationsskola och det är lätt att förstå att de portugisiska sjöfararna ville upptäcka vad som fanns bortom horisonten. Många av städerna är värda ett besök, till exempel: Faro, Silves, Portimão och Lagos. Den stolta portugiske kulturen är mycket närvarande i dem alla.

När det kommer till biluthyrning bör det tilläggas att det inte är så lätt att hitta parkering i Armação de Pêra men om man kör mot utkanten av staden finns det hopp.

I området runt Armação de Pêra hittar man några aqua parks och en kombinerad djurpark / marinpark och äventyrsbad; Zoomarine. De har alla sina egna bussar som plockar upp och levererar tillbaka. Försök också att få tid för en utflykt till Lissabon. Det tar ett par timmar att köra dit men är väl värt ansträngningen. Charterbolagen erbjuder utflykter till Lissabon, och dessutom lite av varje annat; t.ex. båtutflykter och kulturkvällar.

KLIMAT OCH SÄSONG

Armação de Pêra ligger vid Atlanten och temperaturen i havet är alltså betydligt lägre än vid destinationer innanför Gibraltar. Vågorna kan ibland vara höga och strömmarna starka så man måste passa på barnen lite. Men det finns varningsflaggor längs de mest besökta stränderna som berättar om förhållandena är säkra. Säsongen är från april till oktober, med badtemperatur från juni och framåt.

KORT UTTRYCKT – PASSAR FÖR VEM?

Standarden i Armação de Pêra är bra, det är modernt och ordentligt och stranden är utmärkt. Nattlivet är ganska blygsamt, även om det är fullt av folk mitt i högsäsong. Charmigt och pittoreskt är väl knappast rätt beskrivning, staden saknar sevärdheter av intresse. Armação de Pêra är lämplig för familjer med barn och lagom-turisten som vill ha lagom av det mesta, särskilt sol och bad.