Sök resa
Antiparos Reseguide

Antiparos Reseguide

Antiparos är en ganska liten ö, den minsta ön i Kykladerna, och ligger strax väster om Paros – endast åtskilda av ett grunt sund. Namnet betyder “mot Paros”. Du behöver inte ha varit på Antiparos länge innan du märker att ön har en unik charm; den har något ursprungligt i temperament och livsstil som du inte hittar på många ställen längre.

Det handlar mest om den enda lilla byn: Kastro, eller Antiparos by. Här bor också majoriteten av de cirka 800 bofasta på ön. De flesta av Kastros gator är gågator och staden är uppbyggd kring huvudgatan från hamnen upp till torget, som är omgivet av kyrkan och en venetiansk medeltida borg, som idag är inbyggd bland de andra husen. Runt ligger ett dussin sidogator och några vägar som kretsar runt den lilla kärnan och det är i princip allt det är. Utanför ligger åkrarna, kullar och sluttningarna mot havet som omger dig på tre sidor. Du behöver bara gå några minuter i valfri riktning så är du ute på den öppna ön. Det är kanske närheten till naturen, det fria landskapet och den avslappnade atmosfären som lockar ett stort antal nordbor hit – ofta år efter år. Mitt på sommaren kan man faktiskt höra nordiska röster överallt omkring dig, och de flesta har varit här förut.

 

Res till Antiparos från Stockholm

Antiparos     nätter     Se mer
Antiparos     nätter     Se mer

Res till Antiparos från Göteborg

Antiparos     nätter     Se mer
Antiparos     nätter     Se mer

Res till Antiparos från Malmö

Antiparos     nätter     Se mer
Antiparos     nätter     Se mer

Res till Antiparos från Köpenhamn

Antiparos     nätter     Se mer
Antiparos     nätter     Se mer

Mer om Antiparos

Bra stränder har du åt alla håll. Ytterst på östra sidan ligger en väldigt fin nudiststrand. Bakom staden, mot nordväst, ligger stranden där stora vågor ofta slår in från Egeiska havet. Och rakt fram kan du välja mellan en stor och ovanligt grund badvik där de minsta har ett universum av plats – eller den vanliga stranden Psaraliki 1 och 2, där majoriteten av gästerna är. Välj själv.

Antiparos är som nämnt inte stort och har inte heller så många sevärdheter. Den viktigaste är Stalaktitgrottan som ligger femton minuters bilfärd från staden. Den upptäcktes 1673, sträcker sig mer än 100 meter ner i marken och är verkligen värd ett besök.

Vid 2-tiden på natten är det dags för diskoteken som ligger längs vägen från centrum mot Sunset Beach. Längs vägen är det mörkt som i en säck och stjärnhimmlen hänger över dig stor och mäktig. Vid vägkanten promenerar ungdomar i alla åldrar till “Mariano” och “La Luna” där stroboskoplyset och houserytmer tar dig genom natten mot morgonljuset.Många norrmän besökte Antiparos under Interrails storhetstid på 1980-talet. Nu kommer de tillbaka med sina tonårsbarn och det är dessa som fyller diskotek.

Ryktet om öns förträfflighet har spridit sig muntligen under flera år hemma.

Även om du måste resa med minst två båtar från flygplatsen på Santorini, Mykonos eller Aten för att ta dig hit tar vi gärna det extra jobbet; Antiparos är ett litet paradis, en hemlighet som inte alltför många vet om. Platsen är barnvänlig och ungdomsvänlig – den sista nu är att skilsmässoungdomar släpps ut på ön medan mamma och pappa turas om att att komma ner för att tillbringa tid med sin lilla älskling på semester.