Sök resa
Antibes Reseguide

Antibes Reseguide

Antibes grundades av grekerna för över 2000 år sedan med namnet Antipolis. Strax efteråt införlivades den med det expanderande romerska imperiet och gick då under namnet Antiboul. Med Romarrikets fall blev Antibes ett mål för pirater och banditer tills Genuas växande makt skrämde bort de flesta av dessa hot.
Runt 11-talet e.Kr. var Antibes en feodal stad vars överhuvud var påven. År 1384 hamnade den i händerna på Grimaldi familjen – de tidigare Genovesiska handelsprinsar som hade nu flyttat västerut till Monaco och Nice – som säkerhet för ett lån som påven inte kunde betala tillbaka. Kort efter detta Antibes blev den östligaste hamnen i kungariket av Frankrike – på den tiden var Nice en del av Savojen – och därmed oerhört viktig. Under årens lopp, och i synnerhet under 100-åriga kriget, befästes och utvidgades hamnen kontinuerligt, med kulmen när Fort Carré och Port Vauban stod färdiga år 1710.

De första turisterna kom till Cap d’Antibes på 1880-talet och den intilliggande staden Juan les Pins byggdes i slutet av 1800-talet. Även om det expanderade så var Antibes under början av 1900-talet mindre utvecklat än sina grannar på den franska Rivieran och därmed en fristad för konstnärer som Picasso och senare Nicolas de Staël. Denna underutveckling varade inte och när 1900-talet gick mot sitt slut var den kombinerade kommunen Antibes-Juan-les-Pins bara en del av den obrutna bebyggelsen mellan Nice och Cannes.

Res till Antibes från Stockholm

Antibes     nätter     Se mer
Antibes     nätter     Se mer

Res till Antibes från Göteborg

Antibes     nätter     Se mer
Antibes     nätter     Se mer

Res till Antibes från Köpenhamn

Antibes     nätter     Se mer
Antibes     nätter     Se mer

Mer om Antibes

Saluhallen (Marché provensalska) erbjuder färska produkter varje morgon utom måndag. Det är ett magnifikt urval av kött, fisk, ost och grönsaker. Du hittar marknaden nära hamnen.
Cap d’Antibes är en vacker och uppfriskande promenad runt udden. Glöm inte bra promenadskor och lite vatten. Vid dåligt väder kan hela eller en del av sentieren stängas.
I bukten runt Juan-les-Pins finns det flera trevliga dykplatser. Du kan dyka året runt men det är trevligare från maj till oktober.

De offentliga stränderna i Cap d’Antibes är små och mycket trånga i augusti. Nere vid Golfe Juan är det faktiskt mycket trevligare, trots de högre byggnaderna – det finns en bred strandpromenad som separerar vägarna från stränderna, och trängseln på de senare är mindre intensiv. Stranden på den östra sidan, bredvid hotellet Belles Rives, är mycket trevlig.

På den västra änden av Golfs Juan finns parasailing. Ganska coolt, men dyrt.

Antibes har både franska standardrätter och lokala specialiteter med fokus på färska skaldjur och närproducerat från Provence. Natursköna restauranger finns runt hamnen i Antibes, i gamla stan, och i Juan les Pins.
Det finns dussintals, om inte hundratals, kaféer, barer och salons de thé i Antibes. Te tenderar att vara dyrt (upp till 4 euro per person) och inte av högsta kvalitet (Lipton tepåsar, till exempel). Kaffe från kaffemaskiner (35-50 cents) är faktiskt ganska anständigt och bra i en knipa.

Antibes kan vara en svår plats för vegetarianer eller veganer. Vegetarianer bör inte ha stora problem men veganer kan förvänta sig en intetsägande och dyr sallad. Servitörerna brukar inte vara speciellt tillmötesgående och är ofta synligt förolämpade om de bes ändra en maträtt. Det finns hopp, dock. Det finns ett “falafelställe” i gamla stan nära den täckta marknaden med veganalternativ. Det finns också Chez Helen, en vegetarisk restaurang med veganalternativ i gamla stan. Det finns också några indiska restauranger i gamla stan och i Juan les Pins, och ett antal asiatiska restauranger.