Sök resa
Antalya Reseguide

Antalya Reseguide

Antalya är den största staden på den turkiska rivieran, med ungefär en halv miljon invånare. Här kan du kombinera shopping och stadsliv med sol och bad, och bar- och restaurangbesök under långa, ljumma kvällar i hamnen.

Antalya har palmkantade boulevarder, vackra parker med exotiska blommor, en prisbelönt, nyrenoverad småbåtshamn och en gammal stadsdel med smala gator och charmiga trähus omgiven av en gammal stadsmur. Antalya är modern betong, bikinis och tung trafik – men också apelsinträd, traditionella sjalar och turkiska pannkakor.

Antalya ligger vackert innerst i en stor vik och med Taurusbergen i bakgrunden. Läget har också gjort staden till regionens naturliga huvudstad. Du behöver åka en liten bit för att hitta de bästa stränderna, den långa stranden Konyaalti, som sträcker sig ut från staden består av småsten, medan sandstranden Lara Beach befinner sig ungefär 13 km längre österut. Med en hyrbil eller buss kan du också ta dig till de lugnare städerna runt viken; Belek, Side och Alanya i öst och Kemer i väst.

 

Till Antalya från Stockholm

Antalya     nätter     Se mer

Till Antalya från Göteborg

Antalya     nätter     Se mer

Till Antalya från Malmö

Antalya     nätter     Se mer

Till Antalya från Köpenhamn

Antalya     nätter     Se mer

LIte mer om Antalya

SHOPPING

Liksom i Turkiet annars är shopping en viktig del av semesterupplevelsen – priserna är bra, särskilt om du är bra på att pruta. Basarerna i de krokiga gatorna i gamla stan, Kaleici, har en uppsjö av shopping och dessutom finns det moderna shoppinggator runt centrum. I Antalya hittar du allt från internationella märkesbutiker och gallerior till gatuförsäljare och små basarstånd.

NATTLIV

Området runt hamnen är den plats där människor möts på restauranger och barer hela kvällen – och ofta hela natten. Dessutom finns det diskotek några kilometer bort där det dunkar så det är en fröjd. På de stora hotellen finns det ofta nattklubbar, magdans och annan underhållning. Icke-gäster är oftast välkomna. Staden har allt du kan önska dig matutbud: Fisk, stekhus, nouvelle cuisine, tavernor, pizzerior, femstjärniga lyxrestauranger och ganska hyfsade turkiska matställen.

Antalya är också en kulturstad med teater, symfoni, balett och även en opera. Det arrangeras en filmfestival i oktober och du kan alltid hitta en spännande konstutställning i ett av de många gallerierna och i kulturhuset är alltid något på gång. Om det blir för varmt, kan du välja mellan två vattenparker: Aqualand och Aqua Park.

SEVÄRDHETER

Den mest intressanta sevärdheten i regionen är kanske den antika staden Termessos, 1.050 meter upp i Taurusbergen ca 35 km från Antalya. Här kan du se en komplett amfiteater, Hadrianus triumfbåge och ett flertal speciella och vackra sarkofager och gravar. Termessos blev utan framgång försökt erövrat av Alexander den store år 333 f.Kr. och var bebott fram till 500-talet e.Kr. Vägen till Termessos är dock lite besvärlig och du bör vara beredd på att gå och klättra lite.

Av stort intresse är också gamla Perge, ca 15 km öster om Antalya. Staden är stammar från ca 1000 f.Kr. och idag kan man se de omfattande och imponerande ruinerna av bl.a. en teater, en stadion, romerska bad och ett grekisk stadscentrum. Området runt Antalya bjuder också på många andra arkeologiska fynd och ruinstäder. I Taurusbergen finns många natursköna utsiktspunkter, fotogena forsar och vattenfall.

I Antalya stad ska du inte missa det arkeologiska museet som är ett av Turkiets största och bästa, med 14 salar, 5000 utställda objekt och ytterligare 30.000 objekt i lager. Det finns ett gammalt torn som förmodligen fungerat som fyr och naturligtvis måste du uppleva stadsmuren och de fredade husen i gamla stan.