Sök resa
Anaxos Reseguide

Anaxos Reseguide

Anaxos är en liten by på den grekiska ön Lesbos, som är den tredje största ön i Grekland. Om du väljer att resa till denna lilla by, väntar semester i lugn och ro dig och stränderna här är de som är bäst lämpade för barn.

På Lesbos bor nästan 90.000 personer. Men turismen här utgör endast 7-9 procent av öns intäkter så här är det som dukat för bad, god mat och en maklig takt. Förutom kust och hav, bjuder naturen här på berg, skogar och bäckar. Anaxos är semesterort som ligger längs kusten nära staden Petra.

Stränderna, särskilt de på Skala Eressou och Vatera, erbjuder egeiskt blått hav och lata dagar. Längre upp du stöter du på kloster, dalar och timjansdoftande höjder. Men är du på resa med barn är Anaxos definitivt rätt alternativ. I tillägg får man det typiskt grekiska med olivlundar och torg med kaféer, vita kyrkor och kapell. Ön lockar varje år många ornitologer, fågelskådare, speciellt i maj.

Res till Anaxos från Stockholm

Anaxos     nätter     Se mer
Anaxos     nätter     Se mer

Res till Anaxos från Göteborg

Anaxos     nätter     Se mer
Anaxos     nätter     Se mer

Res till Anaxos från Malmö

Anaxos     nätter     Se mer
Anaxos     nätter     Se mer

Res till Anaxos från Köpenhamn

Anaxos     nätter     Se mer
Anaxos     nätter     Se mer

RESA DIT
Charterflyg från Skandinavien. Reguljärflyg till Aten, sedan inrikes. Från Pireus utanför Aten går färjor till Lesbos. Det går även båtar till Samos, Rhodos och Ayvalik i Turkiet.
RESA RUNT
Godtagbar busstrafik. Många möjligheter att hyra en bil eller motorcykel. Kom ihåg att förhandla fram ett pris i förväg med taxichauffören.
SEVÄRDHETER
Om du väljer att flänga runt under din semester så finns det väldigt många spännande sevärdheter. Här är en lista:

Molivos (Mithymna), vykortsvacker sjörövarby i norr. Dramatisk fästningsklippa, labyrint av smala gränder och gamla rikemanshus förvandlade till trendiga kaféer med fantastisk utsikt över havet. Hamnen med tavernor. Mycket turister men ändå värt ett besök.

Citrusklostret, Limonos. Bysantinskt klosterkomplex från 1500-talet. Svartklädda munkar, ikoner och kyrkliga skatter. Liten djurpark. Vackra omgivningar.

Salinerne, öster om Kalloni. Saltvattensdammar med rosa moln av flamingos och stora mängder flyttfåglar.

Ipsilou, kargt beläget 1100-talskloster som påminner om något ur “I Rosens namn”. Många sällsynta fåglar i omgivningarna.

Plomari, hela Greklands ouzo-huvudstad. Slå dig ner på torget och njut. Yamas! Eller gör ett studiebesök hos Ouzo-producenten Barbayannis. Fabrik och försäljning i utkanten av staden.

Mytilene, pastellfärgad huvudstad. FIn hamn kantad med neoklassiska byggnader från förra århundradet. Bysantinsk fästning, imponerande katedral och intressant arkeologiskt

SHOPPING

Ouzo. Greklands bästa tillverkas på denna ö så om du gillar denna svala anis dryck kommer du att få den bästa smakupplevelse här.

Olivolja. Även denna har ett rykte om att vara Greklands bästa. Säljs i alla möjliga olika behållare och flaskor. Trevligt att ta hem också men köp på burk, då blir det lättare att transportera och faran att den splittras i resväskan är minimal.

Sardiner, nymalet kaffe eller en elektrisk frapévisp. Du hittar allt du behöver på marknadsgatan Ermou i Mytilene stan.
MAT
Lesbos och i byn Anaxos. Här serveras klassisk grekisk mat:
Souvlaki, bitar av fläsk. kyckling eller nötkött grillat på spett serverat med tzatziki, en blandning av yoghurt, gurka och vitlök.
Melitzánes imám baildí, auberginer fyllda med lök, tomater och örter.
Scháras, grillad svärdfisk, serveras med sallad.
Psária plaki, helstekt fisk med morötter, purjolök och potatis i en sås av tomater, fänkål och olivolja.
Keftédes, köttbullar, smaksatta med koriander och spiskummin. Serveras med saffransris.
Om du beställer Meze får du välja mellan flera olika snacks, lite likt spanska tapas.
Men skulle du vilja ha annat än grekisk mat finns också andra internationella rätter från typ det italienska och amerikanska köket.
STRÄNDER

Skala Kallonis. Brittiska charterturister och fågelskådare. Mest för familjer.Ligger längst in i en U-formad bukt. Lugn och långgrund sandstrand med egen pelikan. Något tråkig, men barnvänligt.

Petra. Traditionell by mellan klippor och berg. Dramatisk plats. Mycket charter. Sandstrand med utsikt mot Turkiet. Barnvänligt.

Skala Eressou. Liten by, neddämpad charter. Klart vatten. Lång och långgrund sandstrand. Barnvänligt.