Sök resa
Amsterdam Reseguide

Amsterdam Reseguide

Van Gogh och Anne Frank. Hybridarkitektur, alternativa cafékulturer och marijuana. Och naturligtvis allt som har med sex att göra. Den “syndiga” europeiska kulturhuvudstaden Amsterdam har mycket att visa upp, dygnet runt. Och det är svårt att styra undan de sevärdheter som har satt staden på den något alternativa och neonfärgade nattlivskartan.

Amsterdam byggdes av, som så många andra västeuropeiska städer, egenföretagande jordbrukare, fiskare och hantverkare. De första invånarna bosatte sig i området på 1100-talet men staden upplevde varken geografisk eller invånarmässig spridning förrän runt 1300-talet när affärsförbindelserna förstärktes mellan Nederländerna och Sydeuropa.

Om man besöker Amsterdam idag är det tydligt att det är en gammal stad. Men bland skeva radhus, förfallna byggnader och grumliga kanaler skymtar moderniteten igenom. Kort sagt är Amsterdam en hundratals år gammal världsmetropol bestående av en fascinerande blandning av modern och historisk arkitektur och som samtidigt utstrålar en säregen kultur med erotiska övertoner.

 

Amsterdam från Stockholm

Amsterdam     nätter     Se mer
Amsterdam     nätter     Se mer

Amsterdam från Göteborg

Amsterdam     nätter     Se mer
Amsterdam     nätter     Se mer

Amsterdam från Köpenhamn

Amsterdam     nätter     Se mer
Amsterdam     nätter     Se mer

Mer om Amsterdam

TURISM OCH CAFÉ-KULTUR

På vintern är det relativt få turister att finna i huvudstaden. Men några veckor in på våren vimlar det av folk här. Amsterdam drar nämligen de flesta besökare i tulpansäsongen vid påsk och på sommaren. Då myllrar det av besökare från alla nationer som kommer för att sitta längs kanalerna och dricka och äta på ett av de många caféerna eller restaurangerna.

Cafékulturen står på många sätt i skarp kontrast till den nordiska. Holländarna verkar mer avslappnade och har betydligt mer liberal inställning till alkohol och diverse starkare saker. De flesta kaféer kännetecknas också av mörk belysning och starka örtlukter. En sak du bör veta innan man kommer till Amsterdam är att det är stor skillnad på ett så kallat Koffiehuis och det mycket mer kontroversiella begreppet koffieshop.

Det förstnämnda är ett vanligt café där du kan få kaffe, te, varm choklad eller vad det nu kan vara. Koffieshop, å andra sidan, är dit man går för att köpa, byta och röka marijuana. Även om detta är helt lagligt i hela Nederländerna kan det vara obehagligt som turist att sätta sig och beställa te på en plats där alla andra jagar tigrar.

MUSEER OCH ÖLBRYGGERI

Amsterdam har mycket att erbjuda. Staden är mycket känd för sina många museer. Bland annat Historiches Museum, Museum Willet-Holthuysen och naturligtvis Van Gogh-museet. En annan sak som måste nämnas är Begijnhof – en innergård med många små hus runt. Gården har anor från 1300-talet och man hittar det äldsta trähuset i hela Nederländerna här.

Den är ca 550 år gammal. Ovanstående sevärdheter är väl värda ett besök. Man får inte missa Anne Frank Huis vars 80.000 besökare årligen har blivit Amsterdams mest kända turistattraktion. Huset är inrättat som ett museum där man genom att gå igenom de olika rummen får höra berättelsen om Anne Frank och hennes berömda dagbok.

Förutom detta finns det mycket annat man bör se i Amsterdam men det bör sägas att bara gå runt i staden är en sevärdhet i sig. Arkitekturen och omgivningarna är fascinerande och det är mycket underhållning på gatorna. Ett besök på ett bryggeri kan kanske också fresta.

RED LIGHT DISTRICT OCH SEX MUSEUM

Man kan inte åka till Amsterdam utan att få en liten inblick i den neonskumma underjorden av sex och droger. Det är oundvikligt att inte uppfatta att Amsterdam har proklamerat sig till Europas, om inte världens, sexhuvudstad.

I alla turistbutiker hittar man t-skjortor, pennor, muggar och diverse andra souvenirer med XXX Amsterdam. De flesta har nog någon gång hört talas om Red Light District – platsen alla pratar om men ingen vågar besöka. Går man längs gatorna här ser man alla möjliga typer av frigjorda butiker, barer och klubbar.

Allt från peep show till full sex och alla vill sälja olika sorters droger till dig. I fönstren poserar prostituerade på rad, oftast med en cigarette i munnen och indränkta i för mycket smink. Allt som allt är Red Light District ett intressant område att se men ett råd är att inte avvika alltför långt in i bakgatorna. Där sker det många rån och det är mycket lömskheter ute och går. Ett alternativ för den som vill titta på lite av sexkulturen men som inte är intresserad av Red Light District kan vara att besöka Sex Museum. Här är entrén rimlig och det är också mitt i centrum. Museet förmedlar historien om sex och erotik från antiken fram till nu.

Det hela kunde ha varit lärorikt om det inte hade varit för de många humoristiska inslagen runt omkring i museet som tar upp all uppmärksamhet. Medan du är där hör du lite annat än en blandning av pinsamt fnissande och högljutt skratt.

TRANSPORT

Även om Amsterdam har mer än 750.000 invånare är centrum fortfarande inte särskilt stort och de flesta sevärdheter och monument ligger relativt nära varandra. Red Light District, Sex Museum, Anne Franks Huis, Madame Tussauds och mysiga kaféer ligger alla inom gångavstånd från varandra och från centralstationen.

Du kan lätt nå runt i staden till fots och med cykel, eller med spårvagn om du vet vilken av dem du skall ta. Eftersom Nederländerna är mycket platt behöver man inte gå upp och ner backar hela tiden.

En av de saker som du kommer att märka så fort du kommer till Amsterdam är alla cyklar. För det lokala är förstahandsval vad gäller transport cykel. Ett gott råd till besökare försöka prova de alternativa transportmedlen för att uppleva lite av den lokala livsstilen. Med spårvagn, kanalbåtar och cyklar kan man ta sig nästan var som helst.