Sök resa
Amorgos Reseguide

Amorgos Reseguide

Amorgos är den sydligaste och östligaste ön i ögruppen Kykladerna. Ön har tre städer, Katapola i väster, huvudstaden Hora upp i höjden bakom Katapola – och Aegiali i öster, där den sistnämnda är huvudorten eftersom den har stränder i omedelbar närhet, från Katapola måste du ta bussen femton minuter för att komma till stranden.

Aegiali, som vi berättar om här, är ett mål för öluffare och är en liten, pittoresk, lite smålat pärla utanför allfarvägarna.
STRANDEN
Stranden, som börjar inne i hamnen och sträcker sig ungefär 400 meter längs bukten är inte den mest välskötta men den är finkornig och lagom långgrund – och lagom full mitt på sommaren. Det finns inga erbjudanden om solstolar, parasoller och vattensporter men du kan däremot välja mellan en mängd olika coola, stora barer med luftiga trädgårdar som ligger längs vattnet. Här är det grekiska standardgitarrklinkandet ersatt av slow jazz, latino, reggae och lokal folkmusik – personalen bakom disken verkar ha varit här ett tag.

På natten kan du ibland få uppleva levande musik, då det handlar om lokala, lidelsefulla sånger späckade med helt säkert obeskrivligt sorgliga historier om svunna tider. Barerna längs stranden är ställen där man kan hänga på riktigt. Avslappnat och “come as you are”.

Besökarna i staden är av olika nationaliteter, från de flesta länder i norra Europa. Vi träffade väldigt många fransmän och italienare, men även en del skandinaver. Tyskarna har inte hittat hit ännu (eller så passar platsen dem dåligt), medan grekerna själva verkar gilla Aegiali.

Amorgos har ingen egen flygplats men det dagligen går färjor från Naxos, Santorini, Paros och Mykonos.

Res till Amorgos från Stockholm

Amorgos     nätter     Se mer
Amorgos     nätter     Se mer

Res till Amorgos från Göteborg

Amorgos     nätter     Se mer
Amorgos     nätter     Se mer

Res till Amorgos från Malmö

Amorgos     nätter     Se mer
Amorgos     nätter     Se mer

Res till Amorgos från Köpenhamn

Amorgos     nätter     Se mer
Amorgos     nätter     Se mer

Mer om Amorgos

BY OCH BOENDE
Själva byn är bara några hundra meter bred och sträcker sig ungefär hundra meter bakåt och uppåt höjden. I bergen som omger viken ligger ytterligare några små ansamlingar av hus, en av dem är en första klassens hotellanläggning där de har saltvattenpool och stadens bästa fiskrestaurang.

Förutom stranden ett par hundra meter utanför centrum, finner man små hotell, lägenhetsanläggningar och campingplats. Många av dessa har en liten taverna. Om du kommer hit som båtluffare möts du alltid i hamnen av husägare med erbjudanden om boende. Priserna är rimliga som på andra håll i Kykladerna och något billigare än på de mest trafikerade platserna.

På kvällen utspelar sig nattlivet i hamnen. Du kan välja mellan knappt tio tavernor och matställen och fem-sex barer. Många av barerna ligger mot havsbrynet och har fin utsikt mot kvällssolen.

Något fast disco hittade vi aldrig men barerna längs stranden fyller samma funktion, det händer också att de ordnar grillfester.

Amorgos är en karg, bergsö med endast omkring 1800 bofasta invånare totalt. Vägarna slingrar sig upp och runt bergssluttningarna mellan de tre städerna.