Sök resa
Alvor Reseguide

Alvor Reseguide

Alvor ligger på den östra sidan av Lagosbukten, som är en grund lagun full av fåglar, vid deltat av fyra floder. De lokala fiskarna och vadarfåglarna har alltid haft ett gemensamt intresse att följa tidvattenströmmarna och se om det skulle vara möjligt att lura några fiskar eller skaldjur till att låta sig fångas. Fångsten hamnar som regel på den lokala marknaden och på restaurangerna där de tillagas som goda fiskrätter.

På grund av den unika och ömtåliga ekologin har man försökt skydda området runt Alvor från alltför våldsam turismutbyggnad, vilket bara delvis lyckats. Alvor har fortfarande kvar mycket av sin ursprungliga stil med låga byggnader och öppen omgivningar och hela lagunen är kulturskyddad.

GAMLA STAN

Den charmiga gamla stadskärnan i Alvor har smala gator och små torg med kaféer och restauranger. Gamla stan är full av turister men lyckligtvis ingen “turistgata” – och därmed lite mer “portugisk” än många andra städer i Algarve. Du bör definitivt ta en titt på den lilla kyrkan (från 1500-talet) på toppen av kullen och besöka den livliga fiskmarknaden. Varannan tisdag är det också den största marknaden.

 

Res till Alvor från Stockholm

Alvor     nätter     Se mer
Alvor     nätter     Se mer

Res till Alvor från Göteborg

Alvor     nätter     Se mer
Alvor     nätter     Se mer

Res till Alvor från Malmö

Alvor     nätter     Se mer
Alvor     nätter     Se mer

Res till Alvor från Köpenhamn

Alvor     nätter     Se mer
Alvor     nätter     Se mer

Mer om Alvor

STRANDEN

De mesta av livet i Alvor utspelar sig längs den breda, fina sandstranden som är en av Algarves bästa och har tilldelats EU:s blå flagga. Även här finns trevliga barer, kaféer och restauranger och det tar ungefär fem minuter att gå hit från själva byn. Vissa källor uppger att erbjudandet om vattensporter är mycket begränsat men att snorkla alltid är ett fint alternativ, speciellt runt klipporna. Andra källor säger att du kan välja mellan både vindsurfing och vattenskidåkning…

Det enda som förstör stranden måste vara utsikten mot de charmfria höghus som byggts söder om stranden. Alvor ligger vid Atlanten och temperaturen i havet är således betydligt lägre än vid destinationer innanför Gibraltar i Medelhavet.

VÄLDIGT LUGNT…

Alvor är en lugn plats – i lugnaste laget för många – här finns inget nattliv av betydelse. På kvällen är det sitta på restaurang som gäller. Men det är bara ett par kilometer till Praia de Rocha där du hittar ordentligt med dunder och brak.

SEVÄRDHETER OCH UTFLYKTER

Med en hyrbil (eller möjligen buss) har du många möjligheter att uppleva och se en hel del av det Algarve har att erbjuda. Vad sägs om en tur upp till Monchique-bergen med sina mandel-, apelsin- och olivlundar och frisk luft mättad med eukalyptus? Med bil kan du också nå “världen ände”, Cabo Sao Vicente, Europas yttersta punkt mot sydväst. Här var Henrik Sjöfararens navigationsskola och det är lätt att förstå att de portugisiska sjöfararna ville upptäcka vad som fanns bortom horisonten. Många av städerna är värda ett besök, till exempel: Faro, Portimão och Lagos. Den stolta portugiske kulturen är mycket närvarande i dem alla.

Det finns två vattenparker i närheten (“Slide and Splash” och “The Big One”) och en kombinerad djurpark / marineland och äventyrsbad; “Zoomarine”. Närmaste golfbanorna hittar man cirka 6 km bort – och i Portimao, Algarves största stad, som du når via en kort bussresa, finns bra shopping. I själva Alvor själva finns inte mycket shopping, det finns dock en stor mataffär, Modelo, i utkanten av staden. Försök också att få tid för en utflykt till Lissabon. Det tar ett par timmar att köra dit men är väl värt ansträngningen. Charterbolagen erbjuder utflykter till Lissabon, och dessutom lite av varje annat; t.ex. båtutflykter och kulturkvällar.

KORT UTTRYCKT – PASSAR FÖR VEM?

Gamla stan i Alvor är charmerande, absolut. Men området upplever en lite förvirrad fas i utvecklingen av turismen. Platsen präglas av närheten till shoppingstaden Portimao och nattlivsstaden Praia da Rocha, medan lagunen och stranden kommenderar lugn – Alvor självt är ganska stillsamt. Res hit om du har barn och om du vill “lite av allt i närheten” utan att vara mitt i det – och i allmänhet om du bara är ute efter en ok semester i Portugal med en bra strand.