Sök resa
Albufeira Reseguide

Albufeira Reseguide

Albufeira med knappt 20.000 invånare är Portugals semesterdestination nummer ett och har därmed ett gott utbud av alla slag – och lika många turister. Gamla stan är pittoresk (men fullpackad), de färgglada fiskebåtarna på stranden ser bra ut på bild, den ändlöst långa stranden är en upplevelse och nattlivet på “The Strip” bör tillfredsställa även de vildaste.

Hotell och stränder

Albufeira har fina sandstränder som vetter mot öppna havet, avbrutna av fantastiska sandstensklippor. Stora vidder av solstolar, parasoller och kaféer avbryts av smala vikar mellan rödbruna klippformationer. Att promenera längs stranden är en upplevelse i sig.

Albufeira ligger vid Atlanten och temperaturen i havet är således betydligt lägre än vid destinationer innanför Gibraltar i Medelhavet. Vågorna kan ibland vara höga och strömmarna starka så man måste passa på barnen lite. Men det finns varningsflaggor längs de mest besökta stränderna som berättar om förhållandena är säkra. Även mitt på sommaren kan du uppleva dimbankar och lite kyla i luften men det är ett undantag, oftast är det bra och varmt och tryggt och okej från april till oktober, med högsäsong juni-augusti.

I Albufeira kan man utöva vattenskidor, vindsurfing, jetski, djuphavsfiske, ridning, m.m. Men först och främst är Algarvekusten känd för sin golf. Med en hyrbil kan du enkelt nå ett dussintal utmärkta golfbanor. Många av dem är belägna vid den närliggande staden Vilamoura som är en destination speciellt byggd för att betjäna golfare och seglare. Flera charterbolag erbjuder egna golfresor.

 

Res till Albufeira från Stockholm

Albufeira     nätter     Se mer
Albufeira     nätter     Se mer

Res till Albufeira från Göteborg

Albufeira     nätter     Se mer

Res till Albufeira från Köpenhamn

Albufeira     nätter     Se mer
Albufeira     nätter     Se mer

Mer om Albufeira

Restauranger, nattliv och shopping

Albufeira har varit en välbesökt semesterort i årtionden och har blivit en relativt stor stad successivt, med massor av anläggningar i och runt staden. Men den gamla kärnan är relativt liten och orörd. De flesta butikerna ligger i de små gatorna runt det bilfria torget i centrum och på kvällen kan det nästan bli stopp på grund av turister som släntrar runt och tittar på alla möjliga tyger, prydnadssaker, keramik och smycken.

Centrum är också där det ligger otaliga restauranger där en av specialiteterna är “Piri-piri-kyckling”, kyckling i olika varianter med en stark afrikansk pepparsås med rötter tillbaka till kolonialtiden. Andra specialiteter är grillade sardiner, dagens fiske och mandeltårta. Restauranger, barer och butiker med det allra nödvändigaste är också knutna till anläggningarna runt. I utkanten av staden (några minuter med bil) ligger stora gallerior som har absolut allt.

Festglada kan hitta något för alla bland Albufeiras barer och klubbar. Några kilometer öster om Albufeira centrum (en halvtimme att gå, fem minuter i taxi) ligger dessutom den moderna semesterorten Oura med nattlivsgatan “The Strip”. Längs den kilometerlånga sträckan uppåt från havet ligger restauranger, barer och klubbar tätt. Skulle du känner för lite gambling finns kasinon i Vilamoura och Praia da Rocha.

Sevärdheter och utflukter

Med en hyrbil (eller möjligen buss) har du många möjligheter att uppleva och se en hel del av det Algarve har att erbjuda. Vad sägs om en tur upp till Monchique-bergen med sina mandel-, apelsin- och olivlundar och frisk luft mättad med eukalyptus? Med bil kan du också nå “världen ände”, Cabo Sao Vicente, Europas yttersta punkt mot sydväst. Här var Henrik Sjöfararens navigationsskola och det är lätt att förstå att de portugisiska sjöfararna ville upptäcka vad som fanns bortom horisonten. Många av städerna är värda ett besök, till exempel: Faro, Portimão och Lagos. Den stolta portugiske kulturen är mycket närvarande i dem alla.

I området runt Albufeira hittar man några aqua parks och en kombinerad djurpark / marinpark och äventyrsbad; Zoomarine. De har alla sina egna bussar som plockar upp och levererar tillbaka. Försök också att få tid för en utflykt till Lissabon. Det tar ett par timmar att köra dit men är väl värt ansträngningen. Charterbolagen erbjuder utflykter till Lissabon, och dessutom lite av varje annat; t.ex. båtutflykter och kulturkvällar.

Om Albufeira blir lite tjatigt finns blomstrande byar längs kusten i båda riktningar (t.ex. Baleeira, Gale och Falésia) med bra stränder och restauranger. Och bor du i utkanten av centrum kan du faktiskt uppleva Albufeira sin tyst, till och med lite tråkigt.

Kort uttryckt – passar för vem?

Albufeira måste verkligen sägas passa alla – förutsatt att du gillar massturism, för den slipper du inte undan på en plats som denna. Det kan således diskuteras om Albufeira verkligen har “charm”, även om broschyrerna påstår det. Det finns fortfarande en hel del att göra för både barn och vuxna men du bör antingen hyra en bil eller vara förtjust i att ta bussen för att få se dig omkring. Klimatet i Portugal är svalare än vid Medelhavet, här blir det inte brännhett.