Sök resa
Agra Reseguide

Agra Reseguide

Välkommen till Indien! Välkommen till Taj Mahal! Välkommen till Agra! Agra är inte känt för att vara den vackraste staden i Indien, men den är känd för att hysa en av världens vackraste byggnader. Det är en plats att njuta av intryck, både bra och dåliga.

Indien har ett rykte om att vara en av världens vackraste länder. Men det är också en plats med kontraster och emotionell stress. För det är inte bara ett land fullt av visuella läckerheter men också ett land fullt av visuella anti-nöjen.
Fattigdom sätter sin prägel på många av landets städer och byar, och så även i Agra.
Det är en förorenad stad, särskilt i centrum, med över en miljon invånare. Agra ligger vid floden Yamuna där den har ökat i omfång sedan början av 1500-talet, utan att åren hjälpt betydligt med charmen. Snarare tvärtom.

Men Agra har ännu något som ingen annan har.

Till Agra från Stockholm

Agra     nätter     Se mer
Agra     nätter     Se mer

Till Agra från Göteborg

Agra     nätter     Se mer
Agra     nätter     Se mer

Till Agra från Köpenhamn

Agra     nätter     Se mer
Agra     nätter     Se mer

Mer om Agra

TAJ MAHAL
Kejsare Shajahan älskade sin fru som hade smeknamnet Mumtaz-i Mahal, Palatsets smycke. Hon dog 1631 under födelsen av deras 14:e barn och som en kärleksförklaring hedrade han hennes minne med denna underbara byggnad som det tog 22 år att uppföra, och som blev klar år 1653.
Det anses vara ett av de sju moderna underverk, och det av goda skäl!
Byggnaden står på en marmorbas som mäter cirka 100×100 meter, i varje hörn finns minareter som sträcker sig högt mot skyn. Detsamma gör kupolen, som är vackert presenterad med en spira på toppen.
Trädgårdarna runt är vackra och utförda med detaljer som en förhöjd pool, alléer, fontäner och blommor.

Inne i kupolen kan man uppleva ett 16-sekunders eko, som guiderna har lärt sig att ta betalt för, Taj Mahal är på inget sätt Indiens billigast sevärdhet, även om du inte blir fattig efter skandinavisk standard.

ANDRA SEVÄRDHETER
Agra har även andra sevärdheter värda ett besök. Agra Fort är den näst mest besökta attraktionen, och den röda sandstensfästningen, som uppfördes av kejsar Akbar i slutet av 1500-talet, är också en härlig syn. Kanske är det bäst att uppleva fortet innan Taj Mahal, eftersom det kan vara svårare att bli imponerad i omvänd ordning.

Några kilometer utanför staden hittar du också ett annat av kejsaren Akbars minnen, nämligen Fatehpur Sikri, en palatsstad med mycket mystik. Hela slottsstaden byggdes på rekordtid, och övergavs cirka 15 år senare. Ingen vet varför.