Sök resa
Agia Anna Reseguide

Agia Anna Reseguide

Agia Anna ligger ca 8 km söder om Naxos stad och är en lugn och fridfull plats där mycket kretsar kring den mycket bra stranden. Orten har en av de största hotellansamlingarna på ön och framstår som en charterdestination där lite av den grekiska kulturen finns att spåra. Men du behöver inte gå många hundra meter för att slippa undan.

Området runt den lilla fiskehamnen och semesterorterna på vägen norrut mot Naxos tilltalar knappast de som söker äkta grekisk atmosfär. De låga lägenhetskomplexen är oftast fullastade med nordeuropéer. Krogarna har menyer på alla språk och med ofarligt innehåll, butikerna har såser från Knorr och badbollar. Men Agia Anna är mycket barnvänligt; Barnen kan leka på stranden några meter från bordet där du äter din turist-Moussaka och det är kort väg hem.

 

Agia Anna från Stockholm

Agia Anna     nätter     Se mer

Agia Anna från Göteborg

Agia Anna     nätter     Se mer

Agia Anna från Köpenhamn

Agia Anna     nätter     Se mer

MER ÄN BARA CHARTER

Men det är fel att säga att Agia Anna bara är en charterdestination. Den saknar ett riktigt centrum med souvenirshoppinggata, barer och klubbar – för det måste man ta bussen 15 minuter in till Naxos stad. Dessutom är detta Kykladerna där lägenhetshotellen ägs av grekiska familjer, en familj äger ofta ett hus med ett tiotal lägenheter. Och de driver dem med personlig stil och hårt arbete. Kanske driver de en liten butik på sidan om.Det har sin charm. På vintern de har sina gårdar att passa eller så deltar de i bläckfiskfisket som startar i september / oktober.

Stranden i Agia Anna är en historia för sig; lagom långgrunt med fin sand, rent och friskt vatten och massor av paraplyer och badsängar. Den sträcker sig ett par mil ganska sammanhängande söderut från Naxos stad. Om du förflyttar dig några kilometer söderut från Agia Anna, till fots eller med de frekventa bussarna, slutar asfalten och charterturismen och kvar är bara den magnifika stranden och en och annan taverna i anslutning. Stämningen är plötsligt en helt annan och tavernorna som erbjuder grekisk mat av bra kvalitet.

Det finns också en nudiststrand ca hundra meter söder om hamnen i Agia Anna rätt runt udden.

UTFLYKTER

Vill du få full nytta av din semester bör du besöka Naxos stad, både under dagen för att se den venetianska borgen och andra sevärdheter – och på kvällen för att känna på nattlivet. Men först och främst bör du hyra en skoter och köra norrut längs kusten och upp i bergen i mitt på ön. Här upplever du det lummiga och vilda Naxos verkligen är och du ser hur ön har sin riktiga utkomst; rikt jordbruk, stenbrott och levande små byar.

KORT SAGT

Agia Anna är lämplig främst för familjer med barn, men även för människor som vill njuta av en lugn och fridfull strand.