Sök resa
10 anledningar att semesterresan till solen är bra för kroppen!

10 anledningar att semesterresan till solen är bra för kroppen!

Publicerad: 2017-02-02 15:38:25 - Uppdaterad: 2021-06-11 10:18:17

Sol och värme är bra för både kropp och själ. Här är 10 goda skäl till varför du bör be din chef om en extra semestervecka i år.

1. Du slappnar av

Det kan faktiskt vara livsviktigt att gå ned i varv. Forskaren Are Holen, vid NTNU-universitet I Norge, berättar i Aftenposten vad som händer med kroppen om man lever med höga nivåer av stresshormoner I långa perioder. Skador kan uppstå. Höga kortisonnivåer ger högt blodtryck och öka riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar. Forskaren rekommenderar minst tre veckors semester för att nivåerna i kroppen ska bli normala igen.

2. Du går inte in ”i väggen”

De sätter av tid för att slappna av efter en hård arbetsperiod löper oftast lägre risk för utbränning. Forskning visar också att de som faktiskt tar sig tid till att slappna av, åka på semester och gå ned i varv blir mer produktiva på arbetsplatsen – därför sätter deras chefer högre ”betyg” på dem i undersökningarna.

3. Du kan äntligen testa medelhavsdieten

Medelhavsdieten skyddar din kropp mot hjärta- och kärlsjukdomar, och är något alla borde prova. Nyttigt. Men också gott! Dieten består av råvaror och ätvanor från Grekland och Spanien, rikligt med olivolja, baljväxter, fullkornsprodukter, frukter och grönsaker.

4. Du blir lycklig

Författarna av boken “Happy Money” menar att om du spenderar dina pengar på upplevelser blir du lyckligare än om du köper saker. Därför är en semesterresa mer värd än en designerväska. Så vad väntar du på? Åk till ett semesterparadis och ha kul i solen! Kom ihåg att de bästa erbjudanden på resor gärna är paketresor där allt är inkluderat, och att det lönar sig att jämföra priser innan du beställer. Gå in på sistaminuten.se för att hitta dagens bästa och billigaste resa!

5. Tiden står stilla

Enligt forskaren David Eagleman upplever folk som är på semester att tiden går saktare, precis som när du var bara ett barn. Orsaken är att vuxna normalt utvecklar något som heter komprimerande minnen, vilket gör att vår tidsuppfattning går fortare och fortare ju äldre vi blir. Men detta fenomen nollställs när vi besöker nya ställen och upplever nya saker.

6. Du sover bättre

Stress, bekymmer, möten, kollegor och obesvarade mail hopar sig och problemen gnager i bakhuvudet när du ska försöka sova. Då hjälper det att gå helt offline och komma sig bort på en resa.

7. Du blir mer kreativ

Forskning visar att det att ta pauser från jobb och alla måsten – oavsett om det är under tio minuter eller tio dagar – gör att hjärnan kan koppla friare. Det innebär att nya lukter, smaker, folk, musik och ställen blir som en kickstart för hjärnan. Och för kroppen.

Slappna av med en selfie och en juice på stranden

8. En snabbresa lyfter humöret

Semestern behöver inte vara lång för att ditt humör ska bli bättre, snarare tvärtom. En nederländsk studie med 1500 personer visar att de som oftare tog semester var avsevärt lyckligare, och förblev lyckligare under längre perioder, än de som sällan tog semester. Enligt studien är det faktiskt bättre att ta två korta semestrar än en lång.

9. Du blir en bättre chef

Undersökningar visar att ledare och människor i chefspositioner både blir mer fokuserade och upplevs som mycket bättre ledare när de har haft semester.

10. Sexlivet blir bättre!

När du inte behöver bekymra dig om dina grannar, kollegor och hushållsekonomi har du tid att vara med den som betyder mest för dig. Flera studier visar att semestrar tillsammans stärker förhållanden.

Klar för semester? Gå in på sistaminuten.se för att få dagens bästa erbjudande från alla de stora flygbolagen, hotellkedjorna och researrangörerna!

Slappna av i hängmattan med utsikt över stranden!

Källor: NHI, Wikipedia, Buzzfeed, CNN, New York Times, Aftenposten, Huffington Post