Billigaste charter/paketresorna just nu:
Visar av resor.
Visa fler >>

Bodrum

Topp » Turkiet » Bodrum

Bodrum
Hela den Turkiska kustlinjen som vetter mot Medelhavet är ett bördigt jordbrukslandskap där man odlar allt från grönsaker till exotiska frukter. Det azurblå havet möter fantastiska stränder under den varma solen. Och innanför kusten och det lite plattare jordbrukslandskapet reser sig bergen iklädda en grön matta av pinjeträd.

Provinsen Bodrum ligger i den sydliga delen av detta kustområde. Här hittar du många historiska sevärdheter och platser så som "ett av världens sju underverk": Mausols Mausoleum. Bodrum präglas av en historisk atmosfär och det finns mycket att upptäcka.

Halvön har ett stort antal mindre städer som ligger utspridda tätt längs kusten. Du tar dig lätt mellan olika platser med lokaltrafiken, de så kallade "dolmusarna". Det är ett offentligt nät av minibussar som trafikerar hela området. Dessutom finns det god kommunikation med båt och färjor ut till flera av de små öarna i skärgården. Du kan bland annat ta dig med båt till den Grekiska ön Kos som ligger nära Bodrumhalvön.

Bodrum är en fascinerande plats full av kontraster. Här finns allt från historiska ruiner till modernt "jetset" liv. Bodrum beskrivs ofta som Turkiets Riviera.Altinkum
Nordväst från flygplatsen i Bodrum ligger provinsen Aydin. Här hittar du småstäderna Didim och Altinkum som under senaste åren vuxit samman genom nya byggnationer och utveckling av städerna.

Här finns ett väldigt speciellt mikro-klimat som är uppmärksammat av WHO. Här är luftfuktigheten något lägre än andra ställen längs kusten i Turkiet.

Altinkum betyder gyllene sand och det beskriver väl området med alla sina fantastiska stränder. Dessutom är stränderna långgrunda och passar bra för familjer. Du kan även delta i olika typer av vattenaktiviteter. Längs med strandpromenaden ligger det många barer, restauranger och butiker.

Från Altinkum är det lätt att åka till några av de historiska utflyktsmålen i närheten, antingen med hyrbil eller lokaltransport.
» Bilder och karta från Altinkum


Bizet
Det här är ett ställe för dig som vill ha lata dagar sköna dagar. Bizet har en halvmåneformade strand som är omgärdad av restauranger, cafeer och butiker. Promenadvägen mellan de mindre stränderna tycker många är en "himmelsk" upplevelse.

Mosaikarbetet på det gamla kapellet och de antika vattencisternerna påminner om svunna tider då Bizet hette Agacil.

Bizet ligger 6 kilometer från Bodrum stad.
» Bilder och karta från Bizet


Bodrum stad
Provinsen är uppkallad efter provinshuvudstaden Bodrum. Här bor ca 30,000 människor som främst livnär sig på fiske, båtbyggning, jordbruk, hantverk och den ständigt växande turism industrin.

Staden har både en gammal och ny del. Bara en kort promenad upp från hamnen hittar du mausoleet med Myndos-porten. Den gamla stadsprorten byggdes under kung Mausolus tid och här utspelades några av de blodigaste slagen under belägringen av Alexander den store. Bodrums fästning är en annan kulturell sevärdhet som idag är ett historiskt museum. Här finns också museet för undervattens arkeologi som blev korat till årets Europeiska museum 1995. Under sommarsäsongen hålls det konserter och evenemang på den gamla restaurerade amfiteatern. Ta chansen om du kan, du kommer få en minnesvärd upplevelse med en unik utsikt över staden.

Vägen från borgen ner till staden går genom trånga och smala gator. Här säljs det mesta och allt kan prutas på. Här kan du hitta alla typer av turkiskt hantverk, smycken, mattor, keramik med mera och detta är ett måste för dig som gillar att shoppa.

I kontrast till det historiska och kulturella så har Bodrum även ett hektiskt uteliv. Den östra delen av staden har en mängd barer och klubbar där du kan dansa och roa dig tills morgonen gryr.

Oavsett längden på din vistelse i Bodrum kommer du aldrig vara uttråkad. Här finns det något för alla och aktivitesutbudet är stort med bland annat windsurfing, dykning, segelturer och kulturella sevärdheter. Vid bussterminalen ligger det även ett turkiskt bad, en Hamam. Här kan du skämma bort dig själv och kroppen lite efter en lång dag med mycket aktivitet.
» Bilder och karta från Bodrum stad


Didim
Längst västerut i Bodrum området ligger Didim. Distriktet har i likhet med Gran Canaria kårats av WHO till ett av världens bästa mikroklimat. Det vill säga att det är speciellt bra klimat här för de som dras med kroniska sjukdomar som till exempel astma, reumatism och psoriasis.

Småstäderna Didim och Altinkum har de senaste åren vuxit markant och det sker mycket utveckling i området. Kusten här är känd för sina härligt gyllene och långgrunda stränder.

Från Didim har du en bra utgångspunkt för att åka på utflykter till några av de historiska sevärdheterna i närheten, antingen med hyrbil eller med lokaltrafiken.
» Bilder och karta från Didim


Gümbet
Bara två kilometer från Bodrum stad ligger den lilla orten Gümbet.

Gümbet är stället för dig som vill ha en aktiv semester på såväl dagen som natten. På dagtid kan du vara delaktig i en rad vattenaktiviteter. Och när solen går ner finns det ett stort urval av barer och andra uteställen. Dessutom har Gümbet många bra restauranger där du kan njuta rätter från världens alla hörn.

I Gümbet finns stora och fina hotellanläggningar. Familjer väljer oftast de hotell som ligger närmast stranden då gatorna upp från stranden sett kantas av barer och det sprudlande nattlivet.

En av höjdpunkterna i Gümbet är att ta en härlig promenad längs strandpromenaden, och gärna i solnedgång.
» Bilder och karta från Gümbet


Torba
Är en modernare landsby som ligger norr om Bodum och är en verklig pärla. Från stranden kan du vandra inöver landskapet längs med åsryggarna och dra in doften av vilt växande kryddor.

Själva landsbyn är bygd på historisk mark och det finns lämningar efter 2500 år gamla bosättningar och gravkammare. och på den östra sidan av orten hittar du ruinerna av en bysantinsk borg.

Torba har en stor hamn med färjor som du kan ta för att komma till Didyma eller någon av de många öarna som ligger utspridda i Medelhavet nära Torbas kust.
» Bilder och karta från Torba


Turgutreis
Staden är uppkallade efter den berömda generalen Turgut Reis som föddes under sextonhundratalet. Han blev admiral i den ottomanska marinen och var med om att besegra Korsika. Senare miste han livet under ett slag om Malta. Det finns en staty av admiralen i Turgutreis.

Staden ligger helt västerut på halvön med Medelhavet som breder ut sig rätt fram. Denna kuststräcka är toppen för de som gillar windsurfing. Kustlandskapet är spräckligt med små öar som till viss del används för bete och jordbruk av regionens invånare.

Naturen runt Turgutreis är majestätisk och i landskapet finns det flera stigar och vandringsleder för dig som vill ta på joggingskorna eller vandrarkängorna.

Turgutreis är en bra utgångspunkt om du vill ta buss till andra ställen i Turkiet.
» Bilder och karta från Turgutreis


Yahsi beach
Här hittar du en två kilometer lång grund sandstrand perfekt för barnfamiljer. På insidan av strandpromenaden, längs med hela stranden, ligger hotellen. Här finns också små butiker, cafeer, barer och restauranger.

Bodrum stad ligger endast 30 minuter bort.
» Bilder och karta från Yahsi beach

Altinkum | Bizet | Bodrum stad | Didim | Gümbet | Torba | Turgutreis | Yahsi beach