Billigaste charter/paketresorna just nu:
Visar av resor.
Visa fler >>

Chios

Topp » Grekland » Chios

Chios
Chios är Greklands femte största ö. Chios är en av de få grekiska öar som fortfarande är relativt opåverkad av turismen. Det grekiska ordet för gästfrihet är "filoxenia", och på Chios förstår man vad det betyder.

Kanske blir du en av dem som åker tillbaka till Chios år efter år. Chios fångar dig, och ger dig upplevelser och ro i själen. Ön är full av kontraster med en rik och dramatisk historia. I årtusenden har Chios varit en del av "den stora världen". Ön har kallats "Paradiset i Öst". Naturen är lika rik som historien, karga klippor i norr och vackra orörda stränder på västkusten. På östkusten ligger Chios Stad som är öns huvudstad med ett sprudlande folkliv, gågator, butiker, caféer, och barer. Från Chios Stad går det båtar till bl.a Aten och andra grannöar. Längs med östkusten ligger även många andra små turistorter och de stora hotellkomplexen lyser med sin frånvaro och på stränderna är det gott om plats.

Kart Chios

Agia Fotini
Agia Fotini är en vacker plats, ca 1 mil söder om Chios stad. Staden är känd för sin fina strand av klappersten. På stranden går det att hyra solsängar och parasoller.

Agia Fotini är populärt för Chios resenärer som söker lugn och ro. Området lämpar sig bra för de som vill vandra i omgivningarna. Du kan gå längs med havet till fiskebyn Katarraktis, eller upp på åsen till Agioa Minas klostret. Det är också fint att promenera till Megas Limnionas eller Kallimassia.

I Agia Fotini finns det en handfull barer och restauranger och ett par små butiker. Under sommarsäsongen går det bussar till Chios stad.
» Bilder och karta från Agia Fotini


Chios Stad
Nära halva öns befolkning bor i Chios stad, dvs ca 30,000. Staden har ett bra urval av cafeér, butiker och tavernor.

För dig som vill bo nära öns huvudstad, Chora-Chios stad kan Grecian Castle vara första valet. Här bor man på ett av öns bästa hotell, samtidigt som man har det livliga folklivet i Chios stad på nära håll.
» Bilder från Chios Stad


Daskalopetra
Daskalopetera ligger ca 6 km norr om Chios stad och är en del av Vrondados, som bl.a. är ett populärt område för chiotiska fiskare. Själva Daskalopetra är en gammal hamn, där fiskarna kom in med dagens fångst, som sedan säljs vidare till uppköpare. Hamnen är liten och idyllisk med små färgglada fiskebåtar.

Rakt nedanför Kyveli ligger den fina klapperstenstranden med kristallklart vatten, och i parken bakom stranden ligger ett historiskt landmärke, den så kallade Homérs sten. Det sägs att den blinda diktaren Homér hade sin poetskola här en gång på 700-talet f.Kr.

Det finns tre tavernor i närområdet, samt bageri, minimarket och ett par bra cafeér. Bara 200 meter bort ligger stranden Ormos Lo, som är en fin strand med olika faciliteter. Daskalopetra passar bra för barnfamiljer.

Det är bra bussförbindelser till och från Chios stad med allt vad den har att erbjuda. Det går även buss norrut längs med östkusten exempelvis till den idylliska fiskebyn Langada och under sommarsäsongen även till Nagos. Inom gångavstånd från Daskalopetra ligger klostret och norr om det ligger det flera stränder.
» Bilder från Daskalopetra


Kambos
Kambosslätten, är den mest kända, största och frodigaste på Chios. Detta är ett unikt område i grekiska sammanhang. Här ligger det över 200 herrgårdar omgivna av vackra trädgårdar. Husen är bygggda av den karaktäristiska Thimianastenen, med färger från brunt till gulvitt. Många av husen byggdes under medeltiden av italienska handelsmän från Venedig och Genova som då regerade på Chios.

Vi kan rekomendera att gå eller cykla på de smala vägarna i Kambos.
» Bilder och karta från Kambos


Karfas
Karfas ligger ca 6 km söder om Chios stad - Chora. Karfasstranden är långgrund och en av öns populäraste sandstränder. Stranden i Karfas har fått EU:s utmärkelse Blå Flagg för bl.a sin renlighet. På stranden kan man hyra parasoll och solsängar, och det finns olika vattensporter att välja på.

Karfas passar mycket bra för barnfamiljer, här ligger allt inom bekvämt gångavstånd. Det finns mer än tio bra tavernor och resturanger med varierande utbud. På den lilla strandpromenaden finns det flera trevliga kafeér och barer med enklare menyer. Det finns turistinformation, uttagsautomater och många små butiker.

På andra sidan av Karfasåsen ligger Kambosslätten med sina fantastiska herrgårdar och citrusodlingar. Från Karfas går det ofta bussar till Megas Limnionas, landsbyggden Thimiana och Chios stad.

I Karfas har man utsikt mot den turkiska kusten och soluppgången är en fantastik syn.
» Bilder och karta från Karfas


Megas Limmionas
Megas Limnionas ligger ca en mil söder om Chios stad, och är populärt bland resenärer. Traditionen från att ha varit en liten fiskeby lever kvar. I den lilla hamnen kommer fiskarna in med dagens fångst, som sedan säljs vidare. På tavernorna serveras det traditionella grekiska maträtter.

Det finns en fin sten/sandstrand, och området är en bra utgångspunkt om man vill vandra i omgivningarna.

Det är bra bussförbindelser mellan öns byar.
» Bilder från Megas Limmionas

Agia Fotini | Chios Stad | Daskalopetra | Kambos | Karfas | Megas Limmionas