Sök resa
Tre perfekta storstadssemestrar med barn

Tre perfekta storstadssemestrar med barn

Du behöver inte barnvakt för att resa på storstadssemester. Ta med dig barnen! Sistaminuten.se har valt ut tre perfekta städer med tips på aktiviteter för stora och små.

– Med lite planering är en storstadssemester ett härligt sätt att umgås, oavsett ålder.  Det kan också vara intressant för vuxna att lära känna staden genom barnen, säger Knut Ekerum på solfaktor.se.

Låt din barn vara med och planera

Enligt Ekerum är planering helt avgörande för en lyckad semester.

– Låt dina barn vara med på förberedelserna. Halva nöjet är att se fram emot resan. Om dem själva är med och hittar sevärdheter och attraktioner de vill besöka så är det också lättare att få dem engagerade i aktiviteter som de kanske skulle vara så sugna på annars, säger han.

Att bo centralt är också viktigt. Det gör att du sparar mycket tid på transporter fram och tillbaka.

Sightseeing med buss

– Och använd gärna kollektivtrafik när du reser runt i staden. Det är mer spännande än att åka taxi. Börja med de röda “hop on, hop off”-bussarna som finns i de flesta städer. Då får du en härlig introduktion till staden, fortsätter Ekerum.

Men det viktigaste är att slappna av och lägga upp dagarna på barnens villkor.

– När du reser med barn är det inte ett självändamål att klara av så många sevärdheter som möjligt. Tänk enkelt! Köp lunch på en marknad och ät picknick i den närmaste parken. Barnen uppskattar ofta sådant mer än tjusiga restauranger.

Perfekta städer för hela familjen

Sistaminuten.se har plockat ut tre spännande städer med aktiva tips för hela familjen:

1) Cykel, båt och pannkakor

Amsterdam sykler
CYKELSTAD: Amsterdam är en idealisk stad att uppleva från cykeln, både för små och stora. Den är helt platt och väl anpassad för en upptäcktsresa på två hjul.

Amsterdam är synonymt med cykling. Staden är platt, det finns cyklar överallt och det finns ställen att hyra överallt. Att släppa ut de yngsta familjemedlemmarna på stadens gator på egen hand kan kännas skrämmande – tills du inser att de populära cyklarna med lastplats framtill kommer från Nederländerna. Så vad kan vara lämpligare än att hyra en klassisk holländsk “bakfiets”? Lasta upp barnen på flaket och trampa iväg. Det garanterar en äventyrlig stadsupplevelse.

Här kan du förhandsbeställa cykel.

Släpp restaurangbesöket och kombinera mat med resa på pannkaksbåten. Den har ett bollhav i aktern, en lugnt soldäck ovanpå och, bäst av allt, så mycket holländska pannkakor du kan äta inkluderat i biljetten. Resan tar cirka två timmar.

Om de vuxna vill besöka ett museum så är Rijksuseum ett bra alternativ. Förutom en stor uteplats med kaféer och leksaker har museet många aktiviteter för barnfamiljer. Läs mer här.

Se utbudet av resor till Amsterdam här

2) Barcelona: Skattjakt, linbana och nöjespark 

Barcelona stad
STAD OCH STRAND: Barcelona erbjuder både äkta storstadsliv, massa kul aktiviteter och vackra sandstränder.

De smala och labyrintiska gränderna i Barcelonas gotiska kvarter, Barri Gotic, är perfekta för att börja utforska staden. Här går ni runt i en av Europas bäst bevarade medeltida stadsdelar. Se till avsluta äventyret i godisbutiken Papabubble. Den ligger i Carrer Ample och säljer handgjorda godis som inte bara smakar sött utan även ser ut som små juveler. Fungerar både för att äta eller pynta.

Byt turistbuss mot den gamla, blå spårvagnen Tramvia Blau. Den tar er till foten av berget Tibidabo. Därifrån fortsätter turen med linbana upp till toppen och en fantastisk utsikt över Barcelona. Dessutom ligger Tibidabos nöjespark här. Den öppnar för säsongen 4e mars.

Se utbudet av resor till Barcelona här

3) London: Världens längsta “tunnelrutschkana”

London - Verdens lengste sklie
Världens längsta rutchkana: Om din familj tillhör den lekfulla och orädda sorten kan världens längsta och högsta “tunnelrutschkana” vara ett starkt nog skäl att förlägga nästa storstadssemester i London. Foto: London Legacy Development Corporation

London är ett mecka för familjer. Upplevelserna står på kö. Ni måste naturligtvis besöka London Eye, Madame Tussauds, Harry Potters filmstudio och världens största leksaksbutik, Hamleys. Bara för att nämna några.

Men vad få vet är att världens högsta och längsta “tunnelrutschkana” också finns i den engelska huvudstaden. Konsttornet ArcelorMittal Orbit Tower byggdes för sommar-OS 2012 och fick därefter en fantastisk rutschkana kring sig.

Rutschkanan är 178 meter lång och går i en slinga som snurrar runt tornet hela tolv gånger. Att åka från topp till botten tar 40 sekunder. En biljett kostar £10 för barn och £15 för vuxna. Man måste ha fyllt åtta år, vara minst 130 cm och väga mindre än 140 kg. Det är smart att köpa biljetter i förväg.

Se utbudet av resor till London