Sök resa
Se och lär av proffsen - så blir familjesemestern rolig för alla

Se och lär av proffsen - så blir familjesemestern rolig för alla

Att resa med barn kan vara en utmaning. Som tur är finns det massor av goda tips och regler för “semestervett” också för barnfamiljer. De bästa tipsen får du oftast självklart från andra föräldrar. Här har vi samlat några av dem:

– Bland det viktigaste att komma ihåg är att barn kan följa med i princip överallt i världen, säger rese-experten Inga Ragnhild Holst på Bortabest.no.

Om man väljer att se det så, så ligger världen öppen vid era fötter när ni ska välja var ni ska resa på äventyr i sommar.

– Kom ihåg att det finns apotek och bra sjukhus nästan överallt, så föräldrar borde inte oroa sig i onödan. Men man vill antagligen undvika de längsta flygresorna när barnen är väldigt små.

Ha alltid med lite mat

Det är en av de viktigaste sakerna du kan göra för att öka trivseln när du reser med barn. Men det gäller faktiskt lika mycket för vuxna som för barn. Du kommer långt med en energibar, ett äpple eller banan när blodsockernivån är nere på botten. Den lilla matbiten gör att du slipper massa onödigt tjafs och sura miner när ni ska hitta rätt väg till hotellet på det nya stället ni rest till.

Packning

En proffsig packning innehåller allt du behöver för att tackla barnens behov i mötet med omvärlden. Listan kan göras oändlig lång men handbagaget borde iallafall innehålla saker som; våtservetter, extra blöjor och ett extra ombyte, handsprit, kex eller något enkelt att äta som tål värme, böcker/serietidningar och självklart ett litet resapotek med plåster. Ett gott packningstips är att samla många små påsar i en stor ryggsäck eller bag. På det sättet slipper du leta igenom hela resväskan efter något litet, eftersom du vet att den saken ligger i en av de små påsarna. Men du behöver inte överdriva packningen.

– Kom ihåg att det finns apotek överallt, till och med i Amazonas. Det som är praktiskt att ha till hands är febernedsättande och smärtstillande piller, plåster, myggspray och en desinficerande spray. Ska ni flyga långt kan det också vara smart att ta med ögondroppar som motverkar den torra luften på flyget, säger Holst.

De allra minsta

De flesta turistorterna idag har stort sett allt du behöver tillgängligt i butik eller på apotek. Du kan däremot spara lite tid genom att packa med dig allt som behövs för de allra minsta. Blöjor, krämer, våtservetter, nappar, leksaker, gröt och barnmat – allt som används i det dagliga hemma. Det blir onekligen mer bagage men du slipper slösa din värdefulla semestertid på att hitta rätt saker i okända butiker.

– Barnen tycker ofta att tidsskillnad och alltför varmt väder är plågsamt och man bör alltid kolla upp om det finns risker för allvarliga sjukdomar på resmålet. Finns det risk för t.ex. kolera, som vi har sett på Kuba de senaste åren, borde man välja bort det resmålet om man kan. Jag skulle inte heller ta med barnen där det finns risk för malaria. Se även till så att barnen får alla nödvändiga vacciner.

Familj njuter av varma dagar i havet
Familj njuter av varma dagar i havet

Drick vatten

Detta gäller för både vuxna och barn. Att pappa har ont i huvudet när barnen vill ut och snorkla leder till dålig stämning. Se till att alla i familjen dricker mycket vatten, så slipper ni huvudvärk och uttorkning.

Kom ihåg solskyddsmedel!

För de minsta är det bara en sak som duger: solfaktor 50 från topp till tå. En heltäckande bad-body eller UV-dräkt i snabbtorkande material är också ett bra tips. Sådana plagg säljs oftast i småbutikerna längs strandpromenader. Kvalitet och utseende betyder inte så mycket så länge barnen får ett extra plagg som skyddar mot solen.

Glöm inte iPad

Detta är inte menat som ett skämt eller ett sätt att frånskriva föräldraansvaret. Men faktum är att en iPad verkligen kan rädda dagen. Detta gäller särskilt vid långa resor, dagar med dåligt väder och perioder med lång väntetid.

Barnvagn eller bärsele

Här är valet enkelt. Är du inte van med att använda bärsele i långa perioder borde du låta den ligga hemma. En ond rygg gör inte semester bättre och de flesta barnvagnar tacklar både gatstenar och sand utan problem.

Restaurangbesök

Barn är inte ett hinder för att kunna unna sig besök på restauranger. Men kom ihåg att det är smart att undvika att ändra för mycket på mattider, iallafall för små barn. Att vänta en halvtimme på maten kan vara droppen för barn som är utsvultna. De flesta ställen har barnstolar tillgängligt men det kan vara idé att ha med sig en portabel barnstol. Ta gärna med några leksaker, helst sådana som inte låter för mycket.

Är barnen stora nog kan en iPad eller en smarttelefon med spel eller video rädda kvällen om servitören är långsam. Kom ihåg att ta med hörlurar till barnen, för att inte störa bordsgrannarna med ljuden från Brandmannen Sam. Ha också i åtanke att många barn kan vara skeptiska mot nya maträtter och smaker och att “spännande mat” för vuxna kan verka “äckligt” för barn. Undvik dåliga miner genom att låta barnen välja själva. Eller spela det säkra kortet och välj från barnmenyn.

– Ska du resa utanför Europa måste du se till att maten är ordentligt kokt, stekt och skalad. Och undvik helst isbitar. I Europa går det i stort sett bra men vissa barn har känsliga magar, säger Holst.

Åksjuka

Vissa barn blir illamående i bilar, båtar, tåg eller andra transportmedel. Det beror på att informationen mellan ögonen och balansnerven blir fel, vilket ofta uppstår när barn leker, läser böcker eller håller på med iPaden medan de är i rörelse. Åksjukan botar man snabbast med frisk luft och fönsterplats, då barnet kan fokusera på omgivningen eller horisonten.

Glöm inte vuxen

Kom ihåg att sätta av lite tid för “de vuxna”. I slutändan kommer också barnen få en bättre upplevelse av semester om föräldrarna är i gott humör. I praktiken betyder det att ni måste sätta av lite tid för er själv, antingen tillsammans på balkongen efter att barnen har lagt sig eller var för sig på spa eller joggingtur.

Välj ett barn- och familjevänligt ställe

Det verkar kanske inte så lockande när du sitter hemma och drömmer dig bort till paradiset men när du anländer till semesterorten kommer du inte ångra att stället du har valt är gjort för barn.

­­– Thailand har blivit väldigt populärt. Det är varmt och skönt, barn tas väl emot av lokalbefolkningen och det finns ett hel uppsjö med stränder att välja på. Mallorca är också väldigt bra, även om vissa kanske tycker det är lite för “charter”. Det stämmer inte, det är god mat, fantastiska badmöjligheter och ett helt perfekt ställe att resa till med barn, säger Holst.

Familjen leker och har kul på stranden
Familjen leker och har kul på stranden

Kom ihåg att de bästa resorna säljs som paketresor där allt är inkluderat i priset. Gå in på sistaminuten.se för att få dagens bästa erbjudande från alla de stora flygbolagen, hotellkedjorna och researrangörerna.

Källor: Reismedbarn, Bortebest, VG, VGdebatt, Klikk.no

Resor från Stockholm

Söderut     nätter     Se mer
Söderut     nätter     Se mer
Söderut     nätter     Se mer

Resor från Göteborg

Söderut     nätter     Se mer
Söderut     nätter     Se mer
Söderut     nätter     Se mer

Resor från Malmö

Söderut     nätter     Se mer
Söderut     nätter     Se mer
Söderut     nätter     Se mer

Resor från Köpenhamn

Söderut     nätter     Se mer
Söderut     nätter     Se mer
Söderut     nätter     Se mer