Rom Reseguide

Rom Reseguide

Publicerad: 2015-04-14 - Uppdaterad: 2018-03-20

Rom är ett enda stort utomhusmuseum. Var man än vänder sig ser man spår av det som i nästan tusen år var världens mäktigaste imperium. De arkeologiska sevärdheterna är inte mindre än imponerande. Än idag är Rom huvudsäte för den katolska kyrkan. Staden har en storhet som ingen annan stad, men är mycket italiensk – dvs ibland kaotisk.

Rom blev enligt sägnen grundat 753 f.Kr.Idag har staden ungefär 2,7 miljoner invånare, 3,8 miljoner med förorterna. Rom är i första hand en fristad för historieintresserade och inte så mycket för nattlejon eller de som vill gå på teater och konserter.

Resa till Rom från Stockholm

Rom     nätter     Se mer
Rom     nätter     Se mer

Resa till Rom från Göteborg

Rom     nätter     Se mer
Rom     nätter     Se mer

Resa till Rom från Köpenhamn

Rom     nätter     Se mer
Rom     nätter     Se mer

Mer om Rom

Otaliga monument

Den största av de många sevärdheterna i Rom är förmodligen Vatikanen och Peterskyrkan, som rymmer Peters grav och där alla påvar från förr är begravda i sarkofager i källaren. Rikedomen och skönheten i det stora mittskeppet är knappt möjligt att beskriva. Bakom kyrkan ligger Vatikanmuseet med bl.a. Michelangelos takmålning “Skapelsen” i Sixtinska kapellet – tillsammans med andra kulturskatter i stora mängder. Kom tidigt på morgonen, köerna är lååånga.

Forum Romanum var mittpunkten i den antika romerska huvudstaden.På det stora området finns ruiner spänner över 900 år; från 500 f.Kr.till 400 e.Kr. och det är inte lätt att veta vad som är vad. På promenad runt fallna pelare och igenväxta väggar, kommer du snart att tänka på Caesar, Nero och andra kejsare från storhetstiden. Och ska du råka höra en guide på tur med sin grupp, plockar du snabbt upp historier om klasskillnader, otrolig rikedom, slavar, maktspel, intriger, prästinnor och våld. Det måste ha varit något av ett liv.

Det mest pompösa exemplet på tidigare galenskap är Colosseum, arenan som invigdes år 80 e.Kr.med en 100-dagars fest, där upp till 50.000 åskådare kunde bevittna striderna mellan kristna och gladiatorer och stridslystna vilddjur. De sistnämnda vann som regel. Anläggningen spelade en viktig roll för att bevara freden i riket; Det var mycket aggression i befolkningen som behövde förlösas.

En favoritattraktion i Rom är barockfontänen Fontana di Trevi från 1800-talet som faktiskt är en dekoration på gaveln av ett hus. Fontänen är en överdådig fantasi med mytiska havsmonster och forsande vatten och det var i denna fontän Anita Ekberg badade i Fellinis film La Dolce Vita. Om du vill vara säker på att komma tillbaka till Rom, kasta ett mynt i vattnet, många har gjort det innan dig.

Annars kan vi bara nämna lite snabbt: Spanska trappan, Capitolium, Pantheon, Piazza Navona, dussintals magnifika kyrkor, av vilka några är byggda på antika romerska badanläggningar m.m. En annan kyrka, San Clemente, inte långt från Colosseum, är byggd i tre lager och är särskilt värd ett besök: Längst ner, långt under den nuvarande marknivån, finns resterna av ett gammalt Mitra-tempel från förkristen tid, ovanpå detta ligger kyrkan tillägnad påven St. Clemente från 90-talet e.Kr.(Hans reliker förvaras i kyrkan), och toppen är den synliga basilikan från 1200-talet. Kyrkan är i dagligt bruk och besökare kan ta trapporna ner i djupet och bokstavligen gå bakåt och nedåt i historiens mörker. Läskigt.

PLANERING MENINGSLÖS

Hur tacklar man då Rom, hur skall man hinna med det bästa och mesta? Vårt råd är att inte ens försöka. Det smartaste strategin är sannolikt att vandra planlöst runt centrum och låta intrycken och sevärdheterna komma som de kommer. Ta det lugnt, läs lite om varje sak du ser, ta en kaffe och ett glas vatten, smält intrycken lite och promenera vidare till nästa överraskning.

MODERNT KAOS

Rom är – naturligt nog – inte byggt för biltrafik. Ändå finns det gott om bilar och alla vägar leder som bekant hit (gissa vad som händer när de möts i mitten!?). Resultatet är en stad som lätt kan ge dig lite klaustrofobisk känsla. Men stora delar av den historiska stadskärnan är lyckligtvis gågata, i gengäld måste du förbereda dig att gå … mycket … och långt. Vi har personligen aldrig haft sådan smärta i benen som efter tre dagar i Rom. En idé kan vara att ta tunnelbanan.

MED BARN I ROM?

Romarna älskar barn – men barn älskar inte nödvändigtvis Rom. Alla promenader kan bli omöjliga för många och det finns inte många sevärdheter eller aktiviteter för barn. Alla unga älskar ändå att skrämmas av historier om de grymma händelserna i Colosseum, och i utkanten av centrum ligger parken Villa Borghese, med parker, palats och ett zoo.