Monastir Reseguide

Monastir Reseguide

Publicerad: 2015-08-31 - Uppdaterad: 2018-03-20

Monastir ligger vid kusten ca 25 km söder om Sousse (20 minuter med tåg) och har cirka 50 tusen invånare. Eftersom detta är födelseplatsen för Tunisiens förste president, Habib Bourgiba, har den en speciell plats i nationens medvetande. Monastir är en universitetsstad, en internationell flygplats och kan framvisa Bourgibas mausoleum och moské, franskinspirerade palmkantade boulevarder och en stor marina. Och precis som många andra tunisiska städer, har den en historisk gammal stad – Medinan.

De flesta hotellen ligger i den nya delen av staden, som också inrymmer de västerländska butikerna av det finare slaget, liksom ett bra urval restauranger, särskilt längs strandpromenaden runt den stora och eleganta yachthamnen. Stränderna i Monastir är som annars i Tunisien – fina, vita och långgrunda. Det erbjuds olika vattensporter, minigolf och tennis, och staden har sin egen 18-håls golfbana några kilometer från centrum. Monastir är lämpligt för par och familjer som söker en lugn och trevlig semester och för de som vill njuta lite arabisk atmosfär. Turismen är den viktigaste industrin.

Nattlivet – som i Monastir är ganska lugnt – utspelar sig mestadels på hotellen, och sker i form av folkloreuppvisningar, dans och en och annan discokväll.

Till Monastir från Stockholm

Monastir     nätter     Se mer
Monastir     nätter     Se mer

Till Monastir från Göteborg

Monastir     nätter     Se mer
Monastir     nätter     Se mer

Till Monastir från Köpenhamn

Monastir     nätter     Se mer
Monastir     nätter     Se mer

Mer om Monastir

SEVÄRDHETER

Sousse ligger bara en kort tågresa bort (tågstationen ligger precis i centrum av Monastir) och är verkligen värt ett besök. Det är också intressant att hyra en bil eller moped och se de små fiskebyarna längs kusten. Ca. 20 km söderut kommer du till exempel till marknadsbyn Moknine där en del av befolkningen är judisk och engagerad i tillverkning av smycken, de finaste kan beundras i stadens litet museum.

Charterbolagen erbjuder också dagsutflykter till historiska Kartago och landets huvudstad Tunis. Du kan åka på safari med jeep eller på en två dagars resa med buss till grottorna i Matmata, den heliga staden Kairouan och särskilt ut till de mest avlägsna byarna på gränsen till Sahara. Detta är en speciell upplevelse som du bör unna dig! Och du är välkommen att delta i en “äkta” beduinfest med dans, musik och god mat – tillsammans med ett gäng andra äkta turister.

BERÄTTELSE

Dess historia är det inte känt så mycket om, men det är känt att under romartiden kallades den Ruspinum och att den i sin nyare form etablerades runt Ribat’en, en fyrkantig, tung borg som byggdes 796 e.Kr.på uppdrag av kalifen i Bagdad. Du bör absolut ta en promenad runt fortet; som expanderats i flera epoker och har ett litet, trevligt museum. Staden har också en stor moské, som vid den tidpunkt den heliga staden Kairouan låg nere, var den viktigaste.

Det staden saknar av tidigare storhet, har den tagit igen på senare tid. Monastir är Tunisiens moderna “helgedom”, eftersom landets första president efter självständigheten från franska kolonialismen, Habib Bourgiba, föddes här. Bourgiba vid makten i många år och var en viktig symbol för afrikansk frigörelse från europeisk kontroll. Han var landsfadern som definierade den moderna tunisiska staten, även om han också såg till att ha vänskapliga arrangemang med frankrike som fortfarande har betydande ekonomisk makt i landet genom att de kontrollerar viktiga delar av industrin.

Bourgiba överallt

Som med många andra afrikanska ledare utövade Bourgiba lite extravagans som i våra nordeuropeiska ögon ibland kan verka lite överdrivet. I Monastir kan vi se hans mausoleum (som gjordes klart 1968, medan mannen fortfarande var smidig och snabb), och en moské i hans namn (där endast muslimer tillåts). Även flygplatsen och marinan är namngivna efter stadens son, Monastir är Tunisiens Bourgiba Museum.

Andra säregna saker? Tja, en del av “Life of Brian” av Monthy Python spelades in här – och hela “Jakten på den försvunna skatten”.