Helsingfors Reseguide

Helsingfors Reseguide

Publicerad: 2015-08-03 - Uppdaterad: 2018-03-20

Den finska republikens huvudstad är en modern stad vid Östersjön med över en halv miljon invånare. Helsingfors är liten, vacker och exotisk. Inspirerad av Sverige, Ryssland och kontinenten, staden har blivit en mix som verkligen inte hör hemma någonstans – förutom i Finland, förstås.

DÅ OCH NU

Staden grundades 1550 av kung Gustav Vasa som en konkurrent till det blomstrande Tallinn på andra sidan av Finska viken. Helsingfors låg vid mynningen av Vantaa fram till 1639, då Per Brahe flyttade centrum närmare havet för att förbättra villkoren för sjöfarten. Sjöfästningen Sveaborg från 1748, med dess växlande öde har påverkat stadens färgstarka historia. År 1815 utsåg Alexander I Johan Ehrenström till ordförande i kommittén för återuppbyggnaden av Helsingfors efter den stora branden 1808. Då skulle staden bli värdig sin huvudstadstitel. Ehrenström tillkallade arkitekten Carl Ludvig Engel från S:t Petersburg, och så fick Helsingfors det monumentala centrum man behållit fram till idag, med det magnifika Senatstorget som mittpunkt.

Res till Helsingfors från Stockholm

Helsingfors     nätter     Se mer
Helsingfors     nätter     Se mer

Res till Helsingfors från Göteborg

Helsingfors     nätter     Se mer
Helsingfors     nätter     Se mer

Res till Helsingfors från Malmö

Helsingfors     nätter     Se mer
Helsingfors     nätter     Se mer

Res till Helsingfors från Köpenhamn

Helsingfors     nätter     Se mer
Helsingfors     nätter     Se mer

Mer om Helsingfors

SEVÄRDHETER

Tempelplatsens kyrka, som är insprängd i berget, är ett av de mest populära sevärdheterna i Helsingfors. Uspenskijkatedralen är den största ortodoxa katedralen i norden och tornar på en kulle med utsikt över stadens centrum. Katedralen vid Senatstorget med dess lökkupoler är ett välbekant riktmärke. Andra historiska byggnader är operahuset, Finlandiahuset, ritat av Alvar Aalto och nutidskonstmuseet Kiasma med sin hypermoderna arkitektur.

SAKER ATT GÖRA

Helsingfors kan erbjuda cirka sextio museer. I Nationalmuseet är Finlands historia omfattande beskrivett, och byggnaden är ett nationellt monument. De många samlingarna i museet för finsk konst, statliga konstmuseet, täcker perioden från den gyllene tidsåldern ända fram till idag. I Helsingfors stadsmuseum, ger de olika avdelningarna en bild av hur människor levde i olika stadier av stadens mångskiftande historia. Museet för utländsk konst, Sinebrychoff, organiserar från tid till annan tematiska utställningar runt museets egna samlingar.

I Högholmen Zoo kan du bekanta dig med den finska faunan och dessutom en del exotiska arter. Modern konst kan hittas på Museet för nutidskonst Kiasma.På vetenskapscentret Heureka i Vanda utanför Helsingfors, kan du utforska de senaste tekniska upptäckterna, och i nöjesparken Borgbacken är det full fart under sommaren. Teater på svenska kan man, som namnet antyder, se på Svenska Teatern.

En sightseeing du inte får missa. Ett mycket prisvärt sätt att se staden är att ta en tur med spårvagn 3T, som passerar många av sevärdheterna i Helsingfors. På sommaren kan du ta en trevlig tur med “Spårakoff” en pubspårvagn(!) som kör runt stan på en timme.Finlands historia är nära kopplad till sjöfästningen Sveaborg, som ligger en kort båtresa från centrala Helsingfors. Sveaborg byggdes på 1700-talet för att försvara Sveriges rike. Idag är området friluftsområde och museum, och det är också ett av de monument som UNESCO har noterat på sin världsarvslista.

SHOPPING

Varuhus, köpcentrum och de många affärer som är specialiserade på finskt hantverk och industridesign, är shopparens paradis. Och marknaderna – särskilt på hösten – är rena hav av färg. Helsingfors salutorg är ett av världens vackraste torg, ett äkta finskt salutorget med allt vad det innebär. På lördag morgon är Salutorget och Saluhallen, som ligger precis intill, de livligaste internationella mötesplatserna i Helsingfors. Några kilometer från Salutorget ligger Hagnäs torg och saluhall. Även här kan du göra fynd.

Tips: Spara pengar med Helsingforskortet, inklusive inträde till nästan alla museer i staden, liksom att resa med spårvagnar, bussar och tunnelbana (Metro). Dessutom ger kortet särskilda förmåner i otaliga restauranger, butiker och sightseeingturer.

Årliga evenemang:
Februari: International Boat Show
Mars: Musica Nova festival med nutida musik
Juni: Helsingforsdagen
Augusti / september: Helsingfors festspel
Oktober: Strömmingmarknaden; Hälsa- och skönhetsmässa
November: Skidexpo

December: Julmarknad